Αλμα με εταιρικά κέρδη

Μετά την απρόσμενη πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:37

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ χρηματιστήρια, με εξαίρεση την Ασία, εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων χθες καθώς τα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα αυξημένα κέρδη μεγάλων ονομάτων της τεχνολογίας, αναπτέρωσαν τις ελπίδες των επενδυτών για οικονομική ανάκαμψη.

Στη Wall Street επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τις μετοχικές τιμές να εκτινάσσονται ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα 16 μηνών, μετά από μία απρόσμενη μεγάλη μείωση των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εταιρειών όπως Yahoo. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά αναζητούσε καλύτερα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης και βρήκε μερικά στις χθεσινές ανακοινώσεις», αναφέρουν αναλυτές της αγοράς. Η μετοχή της Yahoo ενισχύθηκε 11,7%, ενώ της Hewlett-Packard κατά 5%. Οι καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις Σεπτεμβρίου ομίλων λιανικής, όπως Wal-Mart Stores, συνέβαλαν επίσης στη βελτίωση του κλίματος στην αμερικανική αγορά.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 49,11 μονάδες, ποσοστό 0,51%, φθάνοντας στις 9.680,01 μονάδες. Με άνοδο 18,12 μονάδων, ποσοστό 0,96%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.911,90 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,9% και 2,3%, αντίστοιχα, πάνω από τις 900 και 2500 μονάδες.

Επικεφαλής της ανόδου, στις ευρωπαϊκές αγορές, τέθηκαν οι μετοχές που είναι περισσότερο ευαίσθητες στις οικονομικές τάσεις, αυτοκινήτων και βασικών παραγωγών, ενώ ακολούθησαν σε κέρδη οι μετοχές τεχνολογίας στο άκουσμα της μεγάλης αύξησης κερδών που ανακοίνωσε η Yahoo! για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν θα είναι το ίδιο εντυπωσιακά με των ΗΠΑ επειδή η Ευρώπη υστερεί σε οικονομικούς ρυθμούς έναντι της Αμερικής, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα κέρδη τους δεν θα είναι ικανοποιητικά. Αναλυτές εκτιμούν πως η μέση κερδοφορία θα αυξηθεί κατά 20% φέτος, αντανακλώντας κυρίως τη μείωση του κόστους και όχι την αύξηση των πωλήσεων.

Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, προειδοποιούν πως το αισιόδοξο αυτό σενάριο τίθεται υπό την αίρεση του ευρώ, καθώς το ενιαίο νόμισμα οδεύει ακάθεκτο προς την ισοτιμία των 1,20 δολαρίων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα