Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 07:01
UPD:07:08

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Hyundai Motor Co., μετά τη μείωση των αιτήσεων για εργασία στις ΗΠΑ, σημάδι, το οποίο δείχνει ότι ενδέχεται να αυξηθεί τη ζήτηση των προϊόντων τους, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναπτύσσεται.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στις 10.799,20 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix σημείωνε άνοδο 1,4%, φθάνοντας στις 1.072,75 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,6% και ο Straits Times στη Σιγκαπούρη σημείωνε κέρδη 0,8%.

«Θα είναι ιδιαίτερα σημαντική η άνοδος των μετοχών στην Ασία το επόμενο εξάμηνο», ανέφερε ο Hou Wey Fook, ο οποίος διαχειρίζεται δύο δισ. δολ. σε μετοχές με την OCBC Asset Management Ltd. στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας : «Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει δυναμικά και φαίνεται ότι οι δαπάνες των καταναλωτών δεν θα πάνε χαμένες και θα τονώσουν περαιτέρω την ζήτηση προϊόντων από το εξωτερικό».

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, τον οποίο αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές σε 14 χώρες, κέρδιζε ποσοστό 1,1%. Οι μετοχές της ιαπωνικής Toyota Motor Corp., η οποία πραγματοποιεί περισσότερο από το 80% των λειτουργικών της κερδών στη Βόρειο Αμερική, συνέβαλαν στα μέγιστα στην άνοδο του δείκτη.

Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Casio Computer Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ψηφιακών ρολογιών της Ιαπωνίας, ώθησαν τον δείκτη MSCI σε άνοδο 2,4% μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς βελτιώνεται η ζήτηση. Οι μετοχές της Ito-Yokado Co., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε χθες, ότι το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της σχεδόν υπερτριπλασιάστηκαν, τονώντας έτσι την αισιοδοξία για την εσωτερική κατανάλωση.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της AMP Ltd., της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, κέρδιζε ποσοστό 3,6%.

Ολοι οι μεγάλοι δείκτες στην Ασία, εκτός από τον δείκτη στη Ν. Ζηλανδία, ο οποίος σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση, κινούντο ανοδικά. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά στην Ταϊβάν, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα