Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 09:46
UPD:12:25

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές λαμβάνοντας ώθηση από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τη συνακόλουθη εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου, που ευνοεί τις ιαπωνικές εξαγωγές και τα θετικά αποτελέσματα κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, οι αιτήσεις των ανέργων στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις 382.000 έναντι 405.000 της αμέσως προηγουμένης. Το μέγεθος της μείωσης αυτής εξέπληξε τη Wall Street, όπου η μέση πρόβλεψη ήταν ότι η μείωση δεν θα ξεπερνούσε τις 4.000.

Εξάλλου, οι λιανικές πωλήσεις έδειξαν άνοδο 5,8% στο τρίτο τρίμηνο έναντι ανόδου κατά 3,1% στο δεύτερο τρίμηνο. Για την περίοδο των εορτών υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν άνοδο κατά 5,7% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.

Η εταιρεία Wal Mart ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 13% σε σχέση με πέρυσι. Η Yahoo!, τέλος, είχε άνοδο της μετοχής της κατά 12% στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 43% στο γ' τρίμηνο.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η απρόσμενη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της χώρας.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 254 μονάδες ή 2,42% και διαμορφώθηκε στις 10.786,04 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα κέρδη του ξεπέρασαν το 3%. Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο κατά 0,72%, ενώ τα συνολικά του κέρδη από τις 11/10/2002 ξεπερνούν το 26%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.073,88 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,55% ανεβάζοντας τα εβδομαδιαία του κέρδη στο 0,7%.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δείκτες κατέγραψαν κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών βιομηχανιών εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα αυξήσει τη ζήτηση ιαπωνικών προϊόντων.

Ώθηση στις εν λόγω μετοχές έδωσε και η εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/10/832274.htm εν μέσω φημών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε νέα παρέμβαση για την αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος.

Τις φήμες προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Μασακάζου Χαγιάσι, πως οι πρόσφατες κινήσεις του νομίσματος ήταν «ακραία ταχείς» και ότι το Τόκιο δεν σκοπεύει να υποστηρίξει κάποια συγκεκριμένα όρια συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιεν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Wall Street Journal, από τις 28 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου η ιαπωνική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας πώλησαν 4,46 τρισ. γιεν στις αγορές ξένου συναλλάγματος, σε μία παρέμβαση-ρεκόρ σε μηνιαία βάση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/10/832281.htm .

Οι μετοχές των εταιρειών Casio και Sony ενισχύθηκαν κατά 6,22% και 4,18% αντιστοίχως. Οι παραπάνω επιχειρήσεις βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι τραπεζικές μετοχές, καθώς εκτιμάται ότι η ανέλπιστη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής θα συμβάλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και κατά προέκταση στον περιορισμό των επισφαλών δανείων. Η μετοχική τιμή της SMFG εκτινάχθηκε κατά 8,26%.

Σημειώνεται τέλος ότι τη Δευτέρα το ιαπωνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό λόγο εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα