Ντούιζενμπεργκ για αλλαγή τιμολόγησης πωλήσεων πετρελαίου από τη Ρωσία

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2003 14:16

Σημαντική χαρακτήρισε πιθανή αλλαγή τιμολόγησης του ρωσικού πετρελαίου από δολάρια σε ευρώ στις συναλλαγές της Ρωσίας με ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα και σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν απέκλεισε την τιμολόγηση πωλήσεων ρωσικού αργού πετρελαίου σε ευρώ αντί σε δολάρια, ο Βίμ Ντούιζενμπεργκ είπε ότι αυτό θα εξυπηρετήσει ιδιαιτέρως τις μετα-κομμουνιστικές χώρες οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωζώνη.

«Θα είναι προς το συμφέρον τους να πληρώνουν τις εξαγωγές με το μελλοντικό εγχώριο νόμισμά τους», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η τιμολόγηση των πωλήσεων πετρελαίου από τη Ρωσία σε ευρώ αντί σε δολάρια, θα αποτελέσει σημαντική συμβολική νίκη για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ενδέχεται να δώσει ώθηση στον αναπτυσσόμενο ρόλο του ευρώ ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα το οποίο θα μπορέσει έτσι να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα