Επιστροφή στα θεμελιώδη, τα οποία ευνοούν το δολάριο

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 17:37

Του Nick Beecroft, στρατηγικού αναλυτή της Saxo Bank

Η αγορά συναλλάγματος φαίνεται να περνάει μια χαρακτηριστική μεταβολή, με κύριο στοιχείο την επιστροφή στην ανάλυση των θεμελιωδών στοιχείων, από την αναζήτηση τάσεων της τελευταίας στιγμής. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην νοοτροπία των εναλλασσόμενων  διαθέσεων ανάληψης ρίσκου ή μη, που χαρακτηρίζει τις αγορές από την επιδείνωση της κρίσης, με απαρχή την κατάρρευση της Lehman Brothers και την ανακάλυψη ότι τα δημοσιονομικά στοιχειά της Ελλάδας δεν ήταν τόσο υγιή όσο κάποτε πιστεύαμε.

Παράξενη ισχυρή άνοδος μετά από την πρόχειρη συμφωνία για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος των ΗΠΑ
Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι αγορές είχαν τόσο ισχυρές ανοδικές τάσεις μετά από μια εξαιρετικά πρόχειρη δημοσιονομική συμφωνία για την αποφυγή του λεγόμενου «Δημοσιονομικού γκρεμού».

Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, ακόμα και ο σκύλος μου μπορεί να καταλάβει ότι αποτελεί μια ενδιάμεση πρόταση που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες, όταν το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο χρέους ώστε να αποτραπούν οι αυτόματοι μηχανισμοί δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όμως, οι αγορές μετοχών και οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν σημαντικά και στην συνέχεια το κλίμα δεν αντεστράφη ακόμα και όταν τα πρακτικά της επιτροπής διαχείρισης νομισματικής πολίτικης (FOMC) κατέδειξαν ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την ορθότητα μιας «αέναης» ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι μεταβολές στο κλίμα της αγοράς αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες

Γιατί αυτό το ξέσπασμα αισιοδοξίας; Όντως, ο αντίκτυπος του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» ήταν αρνητικός για την οικονόμα των ΗΠΑ, ιδίως στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς επικρατούσε ανησυχία ανάμεσα σε επενδυτές και καταναλωτές. Όμως πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση γρήγορα θα αντιστραφεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Μπορεί να δούμε πτωτικές τάσεις, πριν από την εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στους επομένους μήνες, όμως θα αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες. Το κόμμα των ρεπουμπλικάνων έχει υποστεί πλήγμα μετά από τις εκλογές του Νοεμβρίου και σε καμιά περίπτωση δεν θα θελήσει να εναντιωθεί στην βούληση των Αμερικανών πολιτών – Ο λαός μίλησε, και ζητά συναίνεση.

Η αγορά έχει απαλλαγή από φόβους τύπου «Μαύρου κύκνου»

Εν τω μεταξύ, η κρίση στην Ευρωζώνη παραμένει περιορισμένη και δεδομένης της πολίτικης βούλησης να παραμείνει έτσι, θα σταματήσει σταδιακά να απασχολεί τις αγορές. Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά η αγορά φαίνεται απαλλαγμένη από φόβους τύπου «Μαύρου κύκνου». Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάλυση των θεμελιωδών μεγεθών και ιδίως των επιτοκίων.

Καθώς η ανάκαμψη στις ΗΠΑ παίρνει ώθηση από την συσσωρευμένη ενέργεια των τεσσάρων χρόνων ποσοτικής χαλάρωσης, η αντίθεση με την Ευρώπη που έχει εφαρμόσει λιτότητα έως εκεί που φτάνει η όραση κάποιου, θα γίνεται όλο και πιο εμφανής. Το EURUSD μπορεί να κινηθεί πολύ χαμηλότερα, όπως αναφέρθηκε, και τι θα συμβεί εάν εμφανιστεί ένας κίνδυνος τύπου «Μαύρος κύκνος»; Μαντέψατε σωστά, οι επενδυτές θα στραφούν προς το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο. Δεν αγαπάτε μια κατάσταση όπου όλοι κερδίζουν;



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα