Οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση αποτελούν «κλειδιά» για την επανεκκίνηση της οικονομίας, υποστηρίζει η Eurobank, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε θετική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως μια σειρά από παράγοντες θα δείξουν τους επόμενους μήνες πόσο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.
Στους συγκεκριμένους παράγοντες περιλαμβάνονται:
1. Η εύρυθμη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την καταβολή των δόσεων για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2013. Στις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την καταβολή της δόσης του Φεβρουαρίου περιλαμβάνεται η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής καθώς και ο καθορισμός των μέγιστων επιτρεπόμενων δεσμευτικών ορίων για τις δαπάνες των υπουργείων σε επίπεδο τριετίας. Σύμφωνα με την ως τώρα πληροφόρηση τόσο ο καθορισμός των συγκεκριμένων ορίων όσο και η αναθεώρηση των στόχων του ΜΠΔΣ και η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την περίοδο 2014-15 έχει ήδη ξεκινήσει.
2. Η εύρυθμη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βελτιωθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Τα κεφάλαια για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ή θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Από την δόση των 52,4 δισ. ευρώ (αν στα 49,1 δισ. ευρώ προστεθούν και τα 3,3 δισ. ευρώ του ΔΝΤ) αναμένεται να διατεθούν περίπου 8,5 δισ. για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
3. Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με την νομοθέτηση και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι προγραμματισμένες για την περίοδο από το 2013 και μετά (συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, της μεταρρύθμισης στο δικαστικό σώμα, στην εκπαίδευση, στο δημόσιο τομέα κτλ.). Σύμφωνα με τη Eurobank, η υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων θα επιτρέψει την περαιτέρω χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
4. Η εντατικοποίηση των ρυθμών υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων εσόδων. Η προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έθεσε τις βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου, για την επίλυση νομικών ζητημάτων σχετιζόμενων με την περιουσία του Δημοσίου αλλά και εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας είχε περιορισμένες επιδόσεις όσον αφορά τα έσοδα (μόλις 1,6 δισ. ευρώ) από αποκρατικοποιήσεις ή \ και ανάπτυξη ακίνητης περιουσίας. Η Eurobank αναμένει ότι η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα εντατικοποιήσει την προσπάθειά της ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2012 που ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ.
5. Η συνέχιση της προσπάθειας για την απορρόφηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που έχουν τελματώσει από το τέλος του 2010.
6. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες – έχοντας πλέον επιλύσει το πρόβλημα της δικής τους επιβίωσης – να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στη βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.