Η εκπνοή στο τέλος της εβδομάδας αδυνάτησε το στοίχημα στα παράγωγα για τις 350 μονάδες

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 09:41

Η άνοδος σήμερα έχει τις πιθανότητες εμφάνισης που αντιστοιχούν  σε ένα μόνο λόγο, επειδή δεν την προσδοκά, μετά από τα χθεσινά, σχεδόν κανένας. Ωστόσο μια ψύχραιμη παρατήρηση αποκαλύπτει πως αν σήμερα οι αποφάσεις των θεσμικών περάσουν τις τιμές του FTSE κάτω από τις 325 μονάδες, αυξάνονται οι πιθανότητες να πιεστεί ως τις 312 και να συσσωρεύει κατόπιν για μερικές συνεδρίες μεταξύ των 305 και των 312 μονάδων. Το χειρότερο σενάριο που αφορά στον σχηματισμό μιας συστοιχίας συνεδριάσεων που προσομοιάζει με το σχήμα κεφαλής ώμων «επιτρέπει» στον δείκτη να υποχωρήσει περίπου ως τις 280 μονάδες.  Σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά με εξαίρεση τον ΝΙΚΚΕΙ που ενισχύεται κατά +0,72% αλλά τα futures των βασικών δεικτών της ευρωζώνης εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές της τάξης του -0,15% ως -0,25%. 
Την περίοδο που σχημάτισαν τις θέσεις τους οι επενδυτές των παραγώγων στην σειρά των δικαιωμάτων προαίρεσης που εκπνέει στο τέλος της βδομάδας η αγορά είχε ξεκάθαρα ανοδική κατεύθυνση και το πιο δημοφιλές αισιόδοξο στοίχημα αφορούσε στην προσέγγιση των επιπέδων στις 350 μονάδες. Χθες η βουτιά του δείκτη κατά ποσοστό μεγαλύτερο από -3% από το υψηλό ημέρας ως το χαμηλό που κοντά του σχηματίστηκε και η τιμή κλεισίματος ανέτρεψε τις προσδοκίες και των πλέον ψύχραιμων θεσμικών. Γιατί ήταν μεγάλη γενικευμένη και οι πιέσεις στις τράπεζες πήραν μεγάλη ισχύ προκαλώντας απώλειες ιδιαζόντως μεγάλες σε σχέση με την κυκλοφορούσα ροή ειδήσεων γύρω από αυτές.

Οι επενδυτές στα παράγωγα αντέδρασαν στην τροπή που πήραν οι συναλλαγές στην υποκείμενη αγορά δυναμικά και γρήγορα μείωσαν τον αριθμό των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ του 25άρη. Οι κινήσεις τους οδήγησαν σε τιμή εκκαθάρισης τις 331,75 μονάδες με τον υποκείμενο στις 328,50 ενώ στο δεύτερο μέρος ανέβασαν τους όγκους στα options του κύρια στα calls.

Εκεί που το πλήθος των ανοικτών συμβολαίων στη σειρά Ιανουαρίου είναι μεγάλο είναι τα calls με τιμή εξάσκησης τις 350 μονάδες που χθες φάνηκε απίθανο να σημειωθεί ως την Παρασκευή. Τα ανοικτά συμβόλαια είναι 1197 όταν τα αμέσως επόμενα σε πλήθος είναι 348 στις 330 μονάδες. Να γιατί ο ημερήσιος όγκος του call στις 350 μονάδες ήταν 587 συμβόλαια και στις 330 ήταν 48. Έκπληξη και πανικός θα προκληθεί στην περίπτωση που ο  FTSE θα δείξει πως μπορεί να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες κάτω από τις 312 μονάδες.

Στα puts οι πιο πολλές ανοικτές θέσεις αφορούν στις 320 μονάδες είναι 924 και χθες δεν έγιναν πράξεις και τον μεγαλύτερο όγκο είχε το put στις 340 μονάδες με 72 συμβόλαια και αδικαιολόγητα μεγάλη πτώση -46,34% τα υπόλοιπα puts με όγκους ήταν για τις 330 τις 335 και τις 350 μονάδες σε όλα με άνοδο στην αξία των συμβολαίων τους. 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα