Η διόρθωση θα συνεχιστεί γιατί πήρε διαστάσεις και γενικεύθηκε αλλά ελέγχεται

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 09:40

Οι αγορές μετοχών χθες κινήθηκαν σε διεθνές επίπεδο πτωτικά ή σταθεροποιητικά, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως τα δεδομένα από την Κίνα, που περιλάμβαναν πολύ καλές επιδώσεις στον εξαγωγικό τομέα, μπορεί να είναι παραφουσκωμένα. Στην ουσία, αυτό που τους απασχολεί είναι αν η άνοδος που σημειώθηκε, από τον Ιούλιο ως σήμερα, μπορεί να δικαιολογηθεί από τα δεδομένα της παγκόσμιας ανάπτυξης και κύρια των αναπτυγμένων οικονομιών.
Οι τράπεζες ήταν η βάση των διακυμάνσεων των βασικών δεικτών μέσα στη μέρα και αυτές θα αποτελέσουν και σήμερα την παράμετρο που η εξέλιξη της θα διαμορφώσει τα ποσοστά μεταβολής τους. Η κατεύθυνση της ανόδου διατηρήθηκε χθες μόνο για μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ και είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση κερδών που ήταν πάνω από +2% στις ΕΛΠΕ και ΜΟΗ και ακολούθησαν η ΤΙΤΚ +2% και η ΕΕΕΚ +1,78%, ενώ τα κέρδη των υπολοίπων ανοδικών ήταν μικρά και αφορούσαν τις ΒΙΟΧΚ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ με τη ΦΡΙΓΟ στο +0,00%.

Στον αντίποδα οι καθοδικές μεταβολές της ΑΛΦΑ -12,3%, ΠΕΙΡ -9,4%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -8%, ΜΙΓ -7,23%, ΕΥΡΩΒ -6,42% και ΙΝΛΟΤ -5,1% είναι τόσο μεγάλες που υπογραμμίζουν την νευρικότητα που επικράτησε χθες. Η θέση μας είναι ότι ο δείκτης των blue chip αντέχει να διορθώσει, χωρίς να χαλάσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική του δυναμική, ως τις 320 μονάδες, χωρίς να ξεχνάμε πως ισχυρή στήριξη σε περίπτωση εμφάνισης μεγάλων πιέσεων εντοπίζεται στις 312 μονάδες περίπου. Αυτό που έχει αλλάξει στο 2013 και φάνηκε έντονα στη δεύτερη βδομάδα του ήταν πως δεν υφίσταται πλέον η ομαδικότητα στην κίνηση των τιμών των μετοχών που συνιστούν τους βασικούς δείκτες. Αλλά χθες οι πιέσεις στο τέλος γενικεύθηκαν.

Οι επενδυτές πίεσαν τις τιμές με τρόπο έντονο που έδειξε πως έχει ανατραπεί η αισιόδοξη θεώρηση για την πορεία των αγορών, από διεθνείς και τοπικούς λόγους, με βασικότερο την γρήγορη άνοδο και τα υπολογίσιμα κέρδη σε μικρό αριθμό συνεδριάσεων. Οι θεσμικοί παρακολούθησαν τις κινήσεις των συναδέλφων τους στην ευρωζώνη που επίσης ανησύχησαν μόλις είδαν την τάση που επικράτησε στην Wall Street. Αλλά η κίνηση για ρευστοποιήσεις του ενός, έκανε και τους άλλους να πιέζονται για να ξεφορτωθούν μετοχές, σε εταιρίες που θεωρούν πως πληρούν τις προϋποθέσεις να βρεθούν χαμηλότερα. Αυτό έφερε γενικευμένη πίεση στις μετοχές του ταμπλό με αποτέλεσμα, οι καθοδικές να ξεπεράσουν τις 120. Από χθες το πρωί υποστηρίζουμε ότι:
«Τεχνικά η εξάντληση της ανοδικής ορμής έχει κάνει την εμφάνισή της από την περασμένη Τετάρτη, αλλά ενώ έγινε αντιληπτή η αδυναμία να κινηθεί ο FTSE ανοδικά, οι θεσμικοί δεν επέλεξαν να τον πιέσουν αποφασιστικά προς το κάτω, όπως γινότανε συνήθως στο παρελθόν, αλλά του έδωσαν πλάγια κίνηση και δυναμική συσσώρευσης.

Η τρέχουσα εβδομάδα που στο τέλος της θα έχει αποκαλυφθεί η διάθεση των ξένων και δανειστών της Ελλάδας έναντι όσων πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα των τελευταίων μηνών στο εσωτερικό της χώρας θα αποκαλύψει με την αντίδραση των επενδυτών πόσο «μετράνε» την πιθανότητα της μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Επίσης αρκετοί αναμένουν να υπάρξει μετάθεση του χρονικού ορίου που υφίσταται για να προβούν οι τράπεζες στην περίφημη ανακεφαλαιοποίηση τους».
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα