Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003 07:01
UPD:07:05

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs Group Inc., ότι η αύξηση των δαπανών στις ΗΠΑ, βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας με τους ταχύτερους ρυθμούς, μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια, το τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στις 11.015,39 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, υπερβαίνοντας τις 11.000 μονάδες για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 15 μηνών.

«Η ορμή της αγοράς είναι μεγάλη και οποιαδήποτε καλή πληροφορία, δίνει στον κόσμο τον λόγο να προβεί σε αγορές», ανέφερε ο Nobuaki Murayama, ο οποίος διαχειρίζεται 596 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Cigna International Investment Advisors Co., στο Τόκυο.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, ο οποίος αποτελείται από 849 εταιρείες σε 14 χώρες, κέρδιζε ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 28 μηνών. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., η οποία πραγματοποιεί περισσότερο από το 80% των λειτουργικών της κερδών στη Β. Αμερική και της Samsung Electronics, η οποία πραγματοποιεί το 1/5 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ, οδήγησαν την άνοδο τον Οκτώβριο.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng κινήθηκε πάνω από τις 12.000 μονάδες κατά την έναρξη της συνεδρίασης, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης εταιρείας μεταλλευμάτων, από πλευράς πωλήσεων, στον κόσμο, οδήγησαν τον δείκτη S&P/ASX 200 κατά 0,5% υψηλότερα μετά την εισήγηση του τμήματος Smith Barney της Citigroup Inc. προς τους επενδυτές, να αγοράσουν μετοχές της BHP, λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων (commodities), οι οποίες θα ωθήσουν ανοδικά τα κέρδη της. Ο δείκτης σημείωνε και σήμερα τα υψηλότερα κέρδη μετά από χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωνε κέρδη για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση και μετά από χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Ολοι οι μεγάλοι ασιατικοί δείκτες κινούντο ανοδικά, εκτός από εκείνους στην Κίνα, τη Ν. Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα