Μέρκελ: Δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικοί όροι για την Κύπρο

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 16:42
UPD:17:44

«Συμφωνούμε πως είναι σημαντικό ότι η τρόικα θα πρέπει να συνομιλήσει με την Κύπρο και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συνθήκες για την Κύπρο επειδή στην Ευρώπη έχουμε κοινούς κανόνες», ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι

Δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συνθήκες διάσωσης για την Κύπρο, που να μην περιλαμβάνουν την ανάγκη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Συμφωνούμε πως είναι σημαντικό ότι η τρόικα θα πρέπει να συνομιλήσει με την Κύπρο και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συνθήκες για την Κύπρο επειδή στην Ευρώπη έχουμε κοινούς κανόνες», ξεκαθάρισε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας πως «είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος των συνομιλιών».

Οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου έγιναν έπειτα από συνομιλία που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, ο οποίος δήλωσε πως «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που επιτρέπουν στη Μάλτα να προχωρήσει» και να κάνει την οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική.

BUNDESKANZLERIN.DE
Η Α. Mέρκελ για την Κύπρο

Η Α. Mέρκελ για την Κύπρο

Από το Βερολίνο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο: «Είναι ανάγκη η Κύπρος να εφαρμόσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του οικονομικού τομέα της».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιοχάνες Μπλανκενχάιμ, δήλωσε ότι στις 21 Ιανουαρίου το Eurogroup θα παραλάβει έκθεση της τρόικας σχετικώς με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, αλλά διευκρίνισε ότι είναι ακόμη ασαφές πότε θα ληφθούν αποφάσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Der Handelsblatt, η απόφαση θα ληφθεί τον Μάρτιο, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην Bild, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP Ράινερ Μπρούντερλε εκτιμά ότι για την ώρα δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. «Αν διατηρηθεί η εντύπωση ότι ο γερμανός φορολογούμενος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το μαύρο χρήμα στην Κύπρο, τότε η βοήθεια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», σημειώνει. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα