Εύσημα Λανγκάρντ στην Ακτή Ελεφαντοστού

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 19:44
UPD:19:50

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετά τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ακτής Ελεφαντοστού Γκιγιόμ Σορό, μετά την ολοκλήρωση της ομιλία της κατά την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2012 στη χώρα.

Την εμπιστοσύνη της στο «νέο οικονομικό θαύμα» στην Ακτή Ελεφαντοστού εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η ώρα του δεύτερου θαύματος ήρθε μετά από την κρίση που παρ’ ολίγον να διαλύσει την πιο ισχυρή γαλλόφωνη χώρα στη δυτική Αφρική», υποστήριξε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε σήμερα στη βουλή της χώρας.

Η νέα κατάσταση, πρόσθεσε η Λαγκάρντ, βασίστηκε στη συμφιλίωση, στη συνένωση δυνάμεων, μετά την προηγηθείσα τραυματική περίοδο των διαιρέσεων.

Η ίδια εξέφρασε ικανοποίηση για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2012 στη χώρα, που ξεπέρασε το 8,5%.

Ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή του κακάο, καθώς τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στην ενέργεια.

«Κάντε επενδύσεις και βελτιώστε την τριτοβάθμια εκπαίδευση», συνέστησε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους βουλευτές, «κατανείμετε καλύτερα τον πλούτο σας, κάνετε χρηστή διακυβέρνηση, εξοστρακίστε τη διαφθορά».

Πρώην γαλλική αποικία, μετά την ανεξαρτητοποίησή της η Ακτή Ελεφαντοστού τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 χάρη στο κακάο πέτυχε το πρώτο της οικονομικό «θαύμα». Σήμερα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτού του προϊόντος στον πλανήτη.

Τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα είχε πληγεί από μια πολιτική κρίση που κλιμακώθηκε όταν ο Λοράν Γκμπαγκμπό έχασε το Δεκέμβριο του 2010 τις προεδρικές εκλογές. Πέντε μήνες αργότερα - τον Απρίλιο του 2011 – ο Λοράν Γκμπαγκμπό παρέδωσε την εξουσία έπειτα από μια εμφύλια σύρραξη με δυνάμεις του εκλεγμένου προέδρου Αλασάν Ουαταρά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Ουαταρά, ο οποίος είχε θητεύσει στο ΔΝΤ, επρόκειτο να έχει κατ' ιδίαν συνάντησή με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα