Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 19:44

Εύσημα Λανγκάρντ στην Ακτή Ελεφαντοστού

Την εμπιστοσύνη της στο «νέο οικονομικό θαύμα» στην Ακτή Ελεφαντοστού εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Την εμπιστοσύνη της στο «νέο οικονομικό θαύμα» στην Ακτή Ελεφαντοστού εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η ώρα του δεύτερου θαύματος ήρθε μετά από την κρίση που παρ’ ολίγον να διαλύσει την πιο ισχυρή γαλλόφωνη χώρα στη δυτική Αφρική», υποστήριξε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε σήμερα στη βουλή της χώρας.

Η νέα κατάσταση, πρόσθεσε η Λαγκάρντ, βασίστηκε στη συμφιλίωση, στη συνένωση δυνάμεων, μετά την προηγηθείσα τραυματική περίοδο των διαιρέσεων.

Η ίδια εξέφρασε ικανοποίηση για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2012 στη χώρα, που ξεπέρασε το 8,5%.

Ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή του κακάο, καθώς τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στην ενέργεια.

«Κάντε επενδύσεις και βελτιώστε την τριτοβάθμια εκπαίδευση», συνέστησε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους βουλευτές, «κατανείμετε καλύτερα τον πλούτο σας, κάνετε χρηστή διακυβέρνηση, εξοστρακίστε τη διαφθορά».

Πρώην γαλλική αποικία, μετά την ανεξαρτητοποίησή της η Ακτή Ελεφαντοστού τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 χάρη στο κακάο πέτυχε το πρώτο της οικονομικό «θαύμα». Σήμερα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτού του προϊόντος στον πλανήτη.

Τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα είχε πληγεί από μια πολιτική κρίση που κλιμακώθηκε όταν ο Λοράν Γκμπαγκμπό έχασε το Δεκέμβριο του 2010 τις προεδρικές εκλογές. Πέντε μήνες αργότερα - τον Απρίλιο του 2011 – ο Λοράν Γκμπαγκμπό παρέδωσε την εξουσία έπειτα από μια εμφύλια σύρραξη με δυνάμεις του εκλεγμένου προέδρου Αλασάν Ουαταρά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Ουαταρά, ο οποίος είχε θητεύσει στο ΔΝΤ, επρόκειτο να έχει κατ' ιδίαν συνάντησή με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο