Περιορίστηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 18:45

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Τα κέρδη περιορίστηκαν ωστόσο αργά το απόγευμα μετά το «γύρισμα» του Dow Jones σε αρνητικό έδαφος.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.368,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,8%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.375 μονάδες με κέρδη 0,9%, ενώ στη Φρανκφούρτη – σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,8% έχοντας φθάσει τις 3.566,2 μονάδες.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της αμερικανικής Intel και της ολλανδικής ASML. H μετοχή της τελευταίας σημείωσε μεγάλη άνοδο κατά 10%. Ο τίτλος της Intel στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενισχύεται κατά 3,7%.

Εκτός από τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού θετικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία είχαν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω πωλήσεις υποχώρησαν το Σεπτέμβριο κατά 0,2% - περισσότερο απ΄ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές - ωστόσο εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο (για πέμπτο διαδοχικό μήνα) κατά 0,3%.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε παράλληλα προς τα πάνω τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Αυγούστου, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να ανεβάσει τον πήχη για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο.

Η παραπάνω ανακοίνωση έδωσε μεγάλη ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα το οποίο κατέγραψε σημαντική άνοδο έναντι των βασικών του ανταγωνιστών.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ και οι αριθμοί για τις λιανικές πωλήσεις υποδηλώνουν ότι θα δούμε υψηλότερο ποσοστό για το τρίτο τρίμηνο. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη δυνατότητα των αμερικανών καταναλωτών να δαπανούν», δήλωσε ο Κεν Μέιλαντ, της Clearview Economics.

Στη βελτίωση του κλίματος για το δολάριο συνέβαλε και η έκθεση της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, ο δείκτης της οποίας για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Αντιθέτως, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις αρχικές της προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ τόσο στο τρέχον όσο και στο επόμενο έτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/15/833745.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα