Χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην Κύπρο

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 18:27

Οι επιτροπές ελέγχου και οικονομικών της κυπριακής Βουλής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εταιρείες του ΧΑΚ και τράπεζες ενέχονται σε παράτυπη και παράνομη χορήγηση επενδυτικών δανείων.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν εμπειρογνώμονες των δύο επιτροπών, τα δάνεια αυτά δίνονταν είτε χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, είτε με υπέρβαση των ορίων που έθετε η Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι στόχος της Βουλής είναι να δώσει τα στοιχεία στη Γενική Εισαγγελία για να διώξει τους παρανομούντες, και επανέλαβε ότι θα παραιτηθεί αν δεν τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Οι εμπειρογνώμονες Κωνσταντίνος Σέρβος και Κώστας Μαυρίδης δήλωσαν ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στους ελεγκτικούς οίκους, αφού δεν προέβαιναν στις δέουσες έρευνες πριν υπογράψουν τα ενημερωτικά δελτία.

Σωρεία παρανομιών παρατηρήθηκαν και στις επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες σε εκατοντάδες περιπτώσεις απέκρυπταν στοιχεία.

Οι εμπειρογνώμονες κρίνουν ως αδικαιολόγητη και τη μέθοδο split με την οποία οι μεγαλομέτοχοι απέκτησαν τεράστια κέρδη. Αναφέρθηκαν ακόμη σε περίπτωση συγκροτήματος, το οποίο είχε 13 θυγατρικές και πραγματοποιούσε πράξεις μεταξύ των εταιρειών με αδιαφανείς διαδικασίες.

Τέλος, ανέφεραν ότι εταιρείες δεν υπολόγιζαν τις επισφαλείς ζημιές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν τεράστια κέρδη στο χρηματιστήριο.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα