Pinault-Printemps-Redoute S.A. : 16% μείωση των πωλήσεων το γ' τρίμηνο

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2003 10:47

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 16%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ευρώπης, Pinault-Printemps-Redoute S.A., μετά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και το κύμα καύσωνα, που έπληξε τη Γαλλία και κράτησε μακριά τους καταναλωτές από τα καταστήματα.

Οι πωλήσεις της μειώθηκαν σε 5,37 δισ. ευρώ (6,25 δισ. δολ.), από 6,42 δισ. ευρώ, που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν, ότι οι πωλήσεις της θα ανήρχοντο σε περίπου 5,33 δισ. ευρώ.

«Παρά το γεγονός ότι το επιχειρηματικό κλίμα συνεχίζει να είναι ελλειμματικό, οι εταιρείες μας συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο στην γαλλική αγορά και συνεχίζουν σθεναρά τη διεθνή επέκταση», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Serge Weinberg, σε δήλωσή του.

Η Pinault-Printemps προχώρησε στην πώληση τμημάτων της τη χρονιά που πέρασε και επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στα πολυτελή και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Η ζήτηση για κάποιες από τις υπηρεσίες που συνεχίζει να προσφέρει, παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, μειώνοντας τη ζήτηση στη Γαλλία και σε εταιρείες, όπως στην Conforama, τη δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα καταστημάτων επίπλων στον κόσμο.

«Οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι», ανέφερε ο Raphael Pitoun, οικονομικός αναλυτής στην Dexia Securities, σε μέμο του προς τους πελάτες του, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η Dexia, συνιστά στους επενδυτές, την ενίσχυση των θέσεών τους στην εν λόγω μετοχή.

Οι μετοχές της Pinault-Printemps κέρδισαν φέτος ποσοστό 12%. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε περίπου 9,6 δισ. ευρώ.

Gucci

Χθες, η εταιρεία Gucci, η οποία ελέγχεται από την Pinault, ανακοίνωσε αύξηση 1,1% των πωλήσεών της το τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο, φθάνοντας στα 584 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη χρονική περίοδο η Pinault ανακοινώνει τα αποτελέσματα του τρίτου τιρμήνου.

Η αναγέννηση της Gucci, της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ειδών πολυτελείας στον κόσμο, είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη της Pinault-Printemps, η οποία έχει δεσμευθεί να αποκτήσει και το υπόλοιπο μερίδιο της Gucci, καταβάλλοντας 85,52 δολ. ανά μετοχή, συνολικά το ποσόν των 2,9 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2004. Εάν η πρότασή της γίνει αποδεκτή, το συνολικό κόστος της εξαγοράς θα ανέλθει για την Rinault σε περίπου οκτώ δισ. δολάρια.

Ο επικεφαλής της Gucci, Domenico De Sole, είπε χθες ότι η ζήτηση ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες και οι πωλήσεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τις αρχές του Οκτωβρίου.

Τα κέρδη που εμφάνισε η εταιρεία στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, περιόρισαν τις απώλειες που είχε ο κλάδος στο σύνολό του τον Απρίλιο, εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ και της επιδημίας του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, που περιόρισαν τις δαπάνες των καταναλωτών για την προμήθεια ακριβών ρούχων και αξεσουάρ.

Ακόμη στη Γαλλία, όπου η Pinault-Printemps, πραγματοποίησε πέρυσι το 46% των συνολικών της πωλήσεων, η ζήτηση δεν έχει ανακάμψει και ενδέχεται η κατάσταση αυτή να διατηρηθεί, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 6,5 ετών τον Σεπτέμβριο και οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 1996 κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία της οικονομίας.

Τον Αύγουστο, η ζήτηση επηρεάστηκε και από το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 15.000 ανθρώπων.

Η μείωση του τουρισμού επίσης, επέδρασε αρνητικά στις πωλήσεις των πολυκαταστημάτων Printemps στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησής της. Οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 4,4% το τρίμηνο.

Η Rexel S.A. ο διανομέας υλικού της Pinault-Printemps, εμφάνισε μείωση των πωλήσεων κατά 9,3%, φθάνοντας το 1,63 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα