Κάτω από τα 1,16 δολάρια το ευρώ

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2003 11:01
UPD:13:03

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ημερών έχει υποχωρήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου με το τελευταίο να ευνοείται από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί η βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,1% τον Αύγουστο.

Νωρίτερα, στις 15:30, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω αιτήσεις μειώθηκαν κατά 9.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης, στις 17:00, η κατάθεση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας με θέμα τη διεθνή οικονομική πολιτική και τη συναλλαγματική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως ανακοινώθηκε χθες οι λιανικές πωλήσεις – εξαιρουμένων των αυτοκινήτων – σημείωσαν αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική της ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις Αυγούστου.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες πως ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών στον μεταποιητικό τομέα της πολιτείας εκτινάχθηκε στην ένδειξη -ρεκόρ 33,7 τον Οκτώβριο από 18,35 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Στη μηνιαία έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας, που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, η Fed κάνει λόγο για επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας χάρη στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών. Διαπιστώνει παράλληλα ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η αγορά εργασίας, ωστόσο, παραμένει αδύναμη.

Στις 10:50 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1585 δολάρια, έναντι 1,1632 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα.

Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,1669 δολάρια ανά ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται τώρα στην επικείμενη επίσημη περιοδεία του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Ασία, με πρώτο σταθμό την Ιαπωνία την Παρασκευή.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Μπους προειδοποίησε κατά της πολιτικής των παρεμβάσεων που ακολουθεί το Τόκιο με σκοπό τη διατήρηση χαμηλής ισοτιμίας του γιεν.

Αναλυτές, πάντως, αμφισβήτησαν τη διάρκεια που θα έχει ο αντίκτυπος των δηλώσεων Μπους στην αγορά δεδομένου πως η Ιαπωνία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική στο θέμα του γιεν.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου, επανέλαβε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου», δημιουργώντας την αίσθηση πως ο Λευκός Οίκος είτε μιλά διπλή γλώσσα ή διχάζεται στο θέμα του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα