DeCode : Γονίδιο που προκαλεί καρδιοπάθειες ανακάλυψαν οι επιστήμονές της

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 11:03

ΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΟ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις καρδιακές παθήσεις, ανακάλυψαν οι επιστήμονες της DeCode Genetics Inc., μία ανακάλυψη η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός, τέστ το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τις παθήσεις αυτές.

Προκειμένου να εντοπίσουν το γονίδιο, οι επιστήμονες μελέτησαν 2.000 εθελοντές ασθενείς στην Ισλανδία καθώς και τους συγγενείς τους, που δεν έπασχαν από καρδιοπάθειες.

Η ανακάλυψη αυτή, κατέδειξε. ότι μεταξύ της DeCode και της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche Holding AG, υπήρχε συμφωνία για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επιστημονικών ερευνών.

Η Roche σχεδιάζει να συνεργαστεί με την εν λόγω ισλανδική εταιρεία προκειμένου να παράγει αυτό το τεστ τα ερχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος διαγνωστικών ερευνών, της Roche, Heino von Prondzynski, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Η DeCode έχει ήδη δοκιμάσει το φάρμακο σε Βρετανούς και θα αρχίσει τις δοκιμές και στον πληθυσμό των ΗΠΑ.

«Αυτό που κάνουμε είναι να βρίσκουμε διάφορα γονίδια, τα οποία φαίνεται ότι σε μερικούς ανθρώπους θα προκαλέσουν λιγότερες καρδιακές προσβολές από ό,τι σε άλλους», ανέφερε ο επικεφαλής της DeCode, Kari Stefansson, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας : «Η παραγωγή ενός τεστ διάγνωσης χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια από τη στιγμή που κάνει κάποιος μια ανακάλυψη σαν κι αυτήν».

Οι καρδιακές παθήσεις, είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς και οι καρδιακές προσβολές είναι το πιο εμφανές σημάδι των εν λόγω παθήσεων, σύμφωνα με την American Heart Assocation.

Καρδιακή προσβολή παθαίνει κάποιος όταν το αίμα που πηγαίνει στον καρδιακό μυ μειώνεται σημαντικά ή παύει να διοχετεύεται.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί στον καθένα», επεσήμανε ο Von Prondzynski.

Ενας θάνατος κάθε 33 δευτερόλεπτα

Περίπου 950.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, το οποίο σημαίνει ότι κάθε 33 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του, σύμφωνα με τα κέντρα διάγνωσης ελέγχου και πρόληψης της νόσου, στις ΗΠΑ. Επίσης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία για πρόωρη μόνιμη ανικανότητα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ.

Η Roche, στης οποίας τα προϊόντα περιλαμβάνονται τεστ για την ανίχνευση του ιού HIV και το αναλγητικό Aleve, συνεργάζεται με την DeCode από το 1998. Η ελβετική εταιρεία στοχεύει να παράγει τεστ τα οποία θα βελτιώσουν την επίδραση των φαρμάκων, αφού βρει ασθενείς των οποίων οι οργανισμοί αντιδρούν άμεσα στη θεραπεία ή να ανακαλύψει εκείνους που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακά νοσήματα.

Η Ισλανδία έχει προχωρήσει πολύ τις επιστημονικές της έρευνες στη γενετική, επειδή διαθέτει στοιχεία 11 αιώνες πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Ισλανδοί έχουν κρατήσει μεγάλης έκτασης γενεαλογικά αρχεία. Η DeCode, χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία από τα ιατρικά αρχεία των Ισλανδών και τα δείγματα του αίματός τους.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Ρέϋγκιαβικ, έχει ήδη εστιάσει την προσοχή της στα γονίδια που οδηγούν σε εμφράγματα, σχιζοφρένεια, τη νόσο του Αλτσχάϊμερ, την οστεοπόρωση, το υπερβολικό πάχος και το άγχος. Φέτος, η τιμή της μετοχής της σχεδόν υπερδιπλασιάστηκε.

Η DeCode συνεργάζεται επίσης με τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, Pfizer Inc., στη μελέτη των καρδιακών παθήσεων και εργάζεται για την παρασκευή φαρμάκων και τεστ.

Οσον αφορά στα οικονομικά της στοιχεία, σύμφωνα με τον Stefansson, η εταιρεία θα ισοσκελίσει στα τέλη του έτους τον ισολογισμό της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα