Παραπαίουν οι επενδυτές

Μεικτά τα εταιρικά αποτελέσματα
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:33

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟ ήταν χθες το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παραπαίουν ανάμεσα στην επιθυμία για αποκόμιση κερδών και για νέες τοποθετήσεις.

Σε αυτό συνέβαλαν και τα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία, αν και μερικά ήταν λίγο καλύτερα από τα αναμενόμενα, δημιουργούν μία επιφυλακτική εικόνα για την εταιρική Αμερική και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν ωθούν σε άνοδο την αγορά.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, τον ανοδικό τόνο έδωσαν οι μετοχές τεχνολογίας, μετά τα απρόσμενα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Texas Instruments. Το λογιστικό όμως πρόβλημα της ΑΤ&Τ και τα εξασθενημένα αποτελέσματα της SBC Communications άσκησαν πιέσεις στα blue chip.

Η μετοχή της Texas Instruments ενισχύθηκε 6,7%, ενώ αντίθετα αυτή της ΑΤ&Τ και της SBC υποχώρησαν κατά 6,4% και 2% αντίστοιχα. «Τα κέρδη ορισμένων εταιρειών είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, το ερώτημα όμως είναι το εξής: μέχρι ποιο βαθμό έχουν ήδη προεξοφληθεί από το πρόσφατο ράλι της αγοράς;», επισημαίνει αναλυτής της Credit Suisse First Boston.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 30,30 μονάδες, ποσοστό 0,31%, φθάνοντας στις 9.474,64 μονάδες. Με άνοδο 15,76 μονάδων, ποσοστό 0,82%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.940,90 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν στήριγμα από τα θετικά αποτελέσματα της Texas, όμως τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της DaimlerChrysler και της Electrolux συγκράτησαν τους επενδυτές.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC επίσης με άνοδο 0,1% και ο DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,5%.

Η μετοχή της DaimlerChrysler υποχώρησε 2,4%, αφού τα κέρδη τρίτου τριμήνου της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αν και οι προβλέψεις για την κερδοφορία ολόκληρου του έτους παρέμειναν αμετάβλητες.

Πτώση της τάξης του 7% κατέγραψε και η μετοχή της Electrolux, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των πωλήσεών της στις ΗΠΑ. Αντίθετα, η μετοχή της STMicroelectronics ενισχύθηκε 2,4%, ενώ της Infineon κατά 1,6%.

Τέλος, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,17%, αφού πρώτα ενδοσυνεδριακά εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 16μήνου, στις 11.238 μονάδες. Εκλεισε όμως πτωτικά, επειδή οι επενδυτές αποφάσισαν να αποκομίσουν κέρδη από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές της Softbank και άλλων μεγάλων εταιρειών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα