Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Topix να οδεύει προς τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε ένα διήμερο και σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc. σημείωναν απώλειες μεταξύ των λοιπών εταιρειών, που βασίζουν τις πωλήσεις τους στην εσωτερική ζήτηση, καθώς η ισχυροποίηση του γιεν θα απειλήσει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Η ισχυροποίηση του γιεν δεν ευνοεί ούτε τις μετοχές ούτε την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Hiroshi Mizutani, ο οποίος διαχειρίζεται 3,7 δισ. δολ. σε μετοχές με την Asahi Life Asset Management Co. στο Τόκυο. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες μετοχές που κατέχει.

Ο δείκτης Topix έχανε ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στις 1.079,73 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Η υποχώρηση του δείκτη κατά 2,3% μέσα σε ένα διήμερο, είναι η μεγαλύτερη που έχει να σημειώσει από τις 25 Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές των τραπεζών αποτελούσαν το 30% των συνολικών απωλειών του δείκτη. Ο Nikkei έχανε ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 10.934,67 μονάδες. Το γιεν ισχυροποιήθηκε κατά 0,8% έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στη Ν. Υόρκη, κάνοντας το μεγαλύτερο ράλι από τις 7 Οκτωβρίου.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κινείτο πτωτικά για δεύτερη ημέρα. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. οδηγούσαν στην πτώση, μετά το δημοσίευμα στην «Economic Daily News», το οποίο ανέφερε, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να καταβάλει 235 εκατ. δολ. σε προθεσμιακές μετοχές στους εργαζομένους της.

Οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, τη Ν. Κορέα, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και το Χονγκ Κονγκ, σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση. Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινείτο ο δείκτης Malaysia Kuala Lumpur Composite.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα