Πονοκέφαλος για τις ευρωπαϊκές αγορές το ισχυρό ευρώ

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 12:37
UPD:12:41

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται αυτή την ώρα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη. Πιέσεις δέχονται οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών λόγω της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του δολαρίου που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

«Το ισχυρό ευρώ αποτελεί βραχνά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και ενδέχεται να υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής γερμανικής χρηματιστηριακής εταιρείας. Εκτιμά μάλιστα ότι η ενίσχυση του ευρώ θα συνεχιστεί, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την εξασθένηση του δολαρίου, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία εν όψει των εκλογών του 2004.

Υπενθυμίζεται ότι η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα του επενδυτές για μείωση των εσόδων της στο τρέχον τρίμηνο εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του ευρώ που καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα της στις ξένες αγορές.

Toν ίδιο λόγο επικαλέστηκε τη Δευτέρα και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen, για να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάλα, δήλωσε ωστόσο ότι η ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου δεν αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο» για την οικονομική ανάκαμψη. Επισήμανε παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος.

Στις 12:23 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.347,10 μονάδες οριακά μειωμένος κατά 0,12%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.355,95 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,22% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.561,14 μονάδες με απώλειες 0,53%.

Σημαντικές απώλειες (3,03%) καταγράφει ο τίτλος της ελβετικής Adecco παρά την αξιοσημείωτη αύξηση που σημείωσε η κερδοφορία της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο του 2003 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/22/835847.htm .

Πτώση (2,04%) σημειώνει επίσης η μετοχή της Sanofi Synthelabo, καθώς τα τριμηνιαία αποτελέσματα της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται ο τίτλος της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline η οποία θα ανακοινώσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα