Συνεχίζεται η πτώση στο Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις στον ΟΤΕ
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 13:03
UPD:13:10

ΑΠΩΛΕΙΕΣ εξακολουθεί να καταγράφει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, καθώς οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις. Τις σημαντικότερες απώλειες καταγράφουν ο ΟΤΕ και τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα (12:53) κατά 0,58% και βρίσκεται στις 2.132,86 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο έως αυτή την ώρα.

Η πλειονότητα των τίτλων εξακολουθεί ωστόσο να κινείται ανοδικά. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 132 σημειώνουν άνοδο, 113 υποχωρούν και 71 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα έχοντας διαμορφωθεί στα 42,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιμέρους δεικτών, τη μεγαλύτερη άνοδο (2,81) σημειώνει ο δείκτης ειδών-λύσεων πληροφορικής, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (1,65%) ο δείκτης των διυλιστηρίων.

Ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών υποχωρεί κατά 1,43% και έχει διαμορφωθεί στις 835,83 μονάδες με τη μετοχή του ΟΤΕ να χάνει 1,97%.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η UBS προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου στα 9 ευρώ από 10 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ. Παράλληλα υποβάθμισε παράλληλα τη σύστασή για τη μετοχή του Οργανισμού σε «μείωση» από «ουδέτερη».

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ν», για μεθαύριο Παρασκευή έχει οριστεί η συνάντηση της ανώτατης ηγεσίας του ΟΤΕ με τον υπουργό Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας προκειμένου ο τελευταίος να λάβει γνώση των αποφάσεων που πήρε ο ελληνικός οργανισμός για την Cosmorom.

Η πρώτη αντίδραση της ρουμανικής πλευράς στην απόφαση του Οργανισμού να μην επενδύσει νέα κεφάλαια στην κινητή τηλεφωνία της χώρας ήταν έντονη, με τον υπουργό να επικρίνει τον ΟΤΕ για το γεγονός ότι δεν έχει ενημερώσει τον εταίρο του στη RomTelecom. Για την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, ιδιαίτερα εάν η Cosmorom κλείσει, όπως μέχρι στιγμής φαίνεται να δρομολογείται.

Πτωτικά κινείται και ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στα 17,5 ευρώ μειωμένος κατά 0,23%. Ως γνωστόν, η τρίτη μετοχοποίηση της επιχείρησης αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου.

Το Δημόσιο θα διαθέσει για πώληση 36,5 εκατομμύρια μετοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται και 5,4 εκατομμύρια μετοχές για την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης εκ μέρους των αναδόχων, προκειμένου να καλυφθεί υπερβάλλουσα ζήτηση.

Από την πώληση αυτή, το Δημόσιο ευελπιστεί να εισπράξει 600 έως 630 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την πώληση και αυτού του πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, ο έλεγχος του Δημοσίου επί του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, περιορίζεται σε ποσοστό περίπου 51,5%.

Για τη χρήση 2003 η ΔΕΗ θα διανείμει μέρισμα 0,65 ευρώ ανά μετοχή, με βάση τη διαμόρφωση των κερδών της επιχείρησης. Την εισήγηση αυτή θα κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ, στη γενική συνέλευση των μετόχων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο για την τρίτη μετοχοποίηση της επιχείρησης, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου.

Το μέρισμα αυτό με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΔΕΗ, προσφέρει μερισματική απόδοση 3,70%. Η απόδοση δε είναι ακόμη υψηλότερη, εφ΄ όσον υπολογιστεί επί των 16,40 ευρώ ανά μετοχή, που είναι η κατώτερη τιμή του εύρους για τη δημόσια εγγραφή (16,40-17,70 ευρώ).

Αντιθέτως, σημαντικά κέρδη (3,4%) καταγράφει η μετοχή της Γενικής. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», οι μη δεσμευτικές προσφορές από υποψήφιους στρατηγικούς συμμάχους της Γενικής Τράπεζας είναι τρεις συν δύο. Marfin Bank, Aspis Bank και FBB είναι οι τρεις ενδιαφερόμενοι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές υποβλήθηκαν από την Alpha Trust και Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία. Θα ακολουθήσει η κατάρτιση της short list από το σύμβουλο πώλησης.

Πτώση 0,34% σημειώνει η μετοχή της ΕΧΑΕ. Η γ.σ. της εταιρείας εξέλεξε χθες με απαρτία 54% το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο. Το 91% των ψήφων έλαβαν οι κ.κ.: Αλεξάκης Παναγιώτης, Απέργης Νικόλαος, Βλασιάδης Παναγιώτης, Βοϊλής Παναγιώτης, Γεωργάνας Ιάκωβος, Γιαννόπουλος Μαρίνος, Θεοδωρόπουλος Σπυρίδων, Θεόκλητος Λεωνίδας, Καραμούζης Νικόλαος, Μιχελής Γεώργιος, Μυλωνάς Νικόλαος, Σπανός Χρίστος και Ταμβακάκης Απόστολος. Οι κ.κ. Απέργης Νικόλαος και Μυλωνάς Νικόλαος θα είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της «Ελληνικά Χρηματιστήρια».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα συνέλθει σύντομα σε σώμα για την εκλογή προεδρείου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες πρόεδρος του δ.σ. θα εκλεγεί ο κ. Γεωργάνας και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Αλεξάκης.

Τέλος, άνοδο κατά 0,33% σημειώνει η μετοχή της Εθνικής η οποία θα ανακοινώσει αύριο μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματά της για το εννεάμηνο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τα προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του ομίλου της Εθνικής αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 40% ανερχόμενα στα 386,6 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος της Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ ενισχύεται κατά 2,04%. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις της στο εννεάμηνο του 2003 παρουσίασαν αύξηση 38,6% http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/22/835584.htm . Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,103 εκατ. ευρώ από 1,482 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2002, σημειώνοντας αύξηση 41,9%. Για το σύνολο της χρήσης η εταιρεία εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα ανέλθουν σε 3,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30% έναντι των αντίστοιχων αποτελεσμάτων του 2002.

Τον υψηλότερο τζίρο σημειώνουν οι μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Εθνική Ακινήτων, ΔΕΗ, Folli Follie και ΔΟΛ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα