Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων ζήτησε η ΠΕΦ

Καμία μεταβολή μέχρι 31/1/2004 λέει ο υφυπουργός Ανάπτυξης
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 16:27
UPD:16:35

Την ανακοστολόγηση 1.800 περίπου φαρμάκων ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα.

Ο υφυπουργός δήλωσε: «βρίσκομαι σε δύσκολη θέση να πάρω απόφαση για κύμα αυξήσεων» και επανέλαβε ότι η πολιτική του υπουργείου ως προς τα φάρμακα παραμένει σταθερή αυτή την περίοδο, γι' αυτό και το δελτίο τιμών φαρμάκων του Οκτωβρίου δεν θα περιέχει καμία αύξηση.

Ωστόσο στο πλαίσιο των θεσμικών πρωτοβουλιών που προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας, θα εξεταστεί και το αίτημα για αύξηση τιμών, αλλά από τον Ιανουάριο του 2004, όπως είπε ο κ. Κουλούρης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε ότι ζήτησε από τον υφυπουργό να δείξει ευαισθησία για τον κλάδο διότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν χαθεί 2.500 θέσεις εργασίας. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, όπως είπε, απασχολεί το 50% των εργαζομένων στον κλάδο και πραγματοποιεί το 95% των επενδύσεων, που σε ετήσια βάση είναι 30 εκατ. ευρώ. Εντούτοις κατέχει μόνο το 10% της ''πίτας'' της αγοράς.

Ο κ.Τρύφων ζήτησε αυξήσεις σε 400 φάρμακα, εκ των οποίων τα 100 σε ποσοστό 3-7%. Για 1.300-1.400 φάρμακα που κοστίζουν μέχρι τρία ευρώ, ζήτησε ανακοστολόγηση για να μην υποκατασταθούν από εισαγόμενα, ενώ όσον αφορά τα εγχώρια αντίγραφα φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται στο 75% της αξίας των πρωτότυπων σήμερα, ζήτησε να φθάσουν στο 80%.

Τέλος, οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν να αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης για τα εγχώρια φάρμακα με 20ετή πατέντα, ώστε από 80% της αξίας που είναι σήμερα, να φθάσουν στο 95% της αξίας του πρωτότυπου.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα