Απώλειες σε Ν.Υ. και Ευρώπη

Δεν ανησυχούν οι αναλυτές
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:29

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ των επενδυτών προς τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και βελτίωσης των εταιρικών κερδών κλονίσθηκαν το τελευταίο διήμερο έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου που ανακοίνωσαν πολλές εισηγμένες εταιρείες σ' ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στη Wall Street, οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν μετά τα αποθαρρυντικά αποτέλεσμα εταιρειών, όπως ο όμιλος λογισμικού Computer Associates International. Τα blue chip δέχθηκαν προσωρινά κάποιο στήριγμα από τον τραπεζικό και χρηματιστηριακό τομέα, καθώς ανακοίνωσαν σταθερά κέρδη, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις και ανώτερα των προσδοκιών.

Η μετοχή της American Express παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο, 1,53%, μεταξύ των κερδισμένων blue chip. Αντίθετα ο μεγαλύτερος χαμένος των blue chip ήταν η μετοχή της Eastman Kodak, με απώλειες της τάξης του 1,8%. Η μετοχή της Computer Associates υποχώρησε 8,4%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες στο τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 14,89 μονάδες, ποσοστό 0,16%, φθάνοντας στις 9.613,13 μονάδες. Με απώλειες 12,56 μονάδων, ποσοστό 0,66%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.885,51 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, χάνοντας το 0,9% και 1% της αξίας τους, αντίστοιχα, για να υποχωρήσουν κάτω από τα ψυχολογικά-κρίσιμα επίπεδα των 900 και 2500 μονάδων για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως ενώ τα κέρδη του τρίμηνου αποδεικνύονται καλύτερα των προβλέψεων (το τελευταίο διάστημα υπήρξαν 20 θετικές εκπλήξεις, πέντε αρνητικές και 11 προβλεπόμενες γεγονός που καθιστά το τρίμηνο ως το καλύτερο των τελευταίων 18 τριμήνων), η αγορά νιώθει την ανάγκη μιας φυσικής διόρθωσης των μετοχικών τιμών. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως η τρέχουσα φάση διόρθωσης δεν αποτελεί και το τέλος της ανοδικής πορείας των αγορών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Royal Dutch/Shell (-2,9%), Aviva (-5,4%), STMicroelectronics (-5,3%), SEZ (-12,1%), Stora Enso (+4,2%), Lafarge (+2,7%), Volvo (+9,7%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος πέραν της ανησυχίας μήπως η ιαπωνική αγορά κινήθηκε υπερβολικά ανοδικά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα