Microsoft : Μείωση των κερδών το α' τρίμηνο της χρήσης

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2003 07:49

ΜΕΙΩΣΗ των κερδών της το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, Microsoft Corp. Η μετοχή της κινήθηκε πτωτικά, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι υπερεκτίμησε το ύψος των πωλήσεών της.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στα 2,61 δισ. δολ. ή 24 σεντς ανά μετοχή από 2,73 δισ. δολ.. ή 25 σεντς ανά μετοχή, που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι προθεσμιακές συναλλαγές, μείωσαν τα καθαρά κέρδη κατά έξι σεντς και ενδέχεται να τα μειώσουν για το σύνολο της χρήσης κατά 19 σεντς. Οι πωλήσεις της, τη χρονική περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν κατά 6,1%, φθάνοντας στα 8,22 δισ. δολ. από 7,75 δισ. δολάρια.

Η αύξηση των πωλήσεων της Microsoft, ήταν η χαμηλότερη που είχε να εμφανίσει από το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Ιουνίου του 2000, καθώς τα έσοδα από τα Windows για τους προσωπικούς υπολογιστές, αυξήθηκαν λιγότερο από ποσοστό της τάξης του 1%.

Η αξία των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί, δεν έχουν ακόμη αποδώσει, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 8,5%, αφού η εταιρεία υπερεκτίμησε τις πωλήσεις της, οι οποίες επηρεάστηκαν αρνητικά από την εμφάνιση πολλών ιών.

«Τα έσοδα, μειώθηκαν πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις», ανέφερε ο Marty Shagrin, ο οποίος διαχειρίζεται 50 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Microsfot, με την KeyCorp's Victory Capital Management.

Οι μετοχές της εταιρείας έχαναν 1,37 δολ. ή 4,7%, φθάνοντας στα 27,54 δολ. η μία στις 6:29' μ.μ. χθες στο Nasdaq της Ν. Υόρκης. Συνολικά φέτος κέρδισαν ποσοστό 12% έναντι αύξησης της τάξης του 17% στον δείκτη Standard & Poor's 500.

Στην Κορέα, οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, υποχώρησαν κατά 6.000 γουόν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 441,500 γουόν η μία στις 11:32' π.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα. Η μετοχή της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, από πλευράς όγκου, Trigem Computer Inc., έχαναν ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 5.400 γουόν η μία.

Η Microsoft, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου, επειδή η οι πωλήσεις των κομπιούτερ και των επεξεργαστών θα είναι υψηλότερες, από ό,τι εκτιμούσε η διοίκησή της τον περασμένο Ιούλιο.

Νέες προβλέψεις

Οι πωλήσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση της Microsoft, εκτιμάται να κυμανθούν από 9,7 δισ. έως 9,8 δισ. δολ., υψηλότερα από τα 9,32 δισ. δολ. που προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές του Thomson Financial. Τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν από 23 έως 24 σεντς ανά μετοχή.

Για τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου, η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα θα κυμανθούν από 86 έως 88 σεντς, υψηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης των 85-87 σεντς. Οι πωλήσεις προβλέπεται να κυμανθούν από 34,8 έως 35,3 δισ. δολ., υψηλότερα της εκτίμησης των 34,2 έως 34,9 δισ. δολαρίων.

Οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό 8%-9%, αντί αύξησης 5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα