ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2003 16:42

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του Ινστιτούτου, συνέχισε την ανοδική του πορεία φτάνοντας το Σεπτέμβριο στις 98,3 μονάδες από 97,8 μονάδες τον Ιούλιο.

Στην άνοδο του δείκτη ιδιαίτερα θετική συμβολή είχε η άνοδος του κλίματος στον τομέα των Κατασκευών και σε μικρότερο βαθμό η βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο. Οριακή άνοδος καταγράφεται τόσο στη Βιομηχανία όσο και στις Υπηρεσίες.

Ειδικότερα στην ελληνική βιομηχανία ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών έφτασε τις 102,9 μονάδες, που είναι το ανώτερο επίπεδο του από το Νοέμβριο του 2002. Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στις αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές στα εκτιμώμενα επίπεδα παραγγελιών και αποθεμάτων. Η ανταγωνιστική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι το τελευταίο τρίμηνο βελτιώθηκε τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.

Στις κατασκευές, σε αντίθεση με τις εξελίξεις στην ΕΕ, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα παρουσιάζει τον Σεπτέμβριο σαφή βελτίωση. Το 50% των επιχειρήσεων εκτιμά ανοδική πορεία εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ καταγράφεται σημαντική ισχυροποίηση των προοπτικών ανόδου της απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο.

Στο λιανικό εμπόριο το Σεπτέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε σημαντικά φτάνοντας στις 116,7 μονάδες, δηλαδή στα ανώτερα επίπεδα του έτους. Στη διαμόρφωση του δείκτη θετική ήταν η συμβολή της ενίσχυσης των προσδοκιών ανόδου των πωλήσεων στους προσεχείς μήνες και των εκτιμήσεων για πιθανή ρευστοποίηση των αποθεμάτων την τρέχουσα περίοδο.

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων στις αρχές του έτους ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένες και οι προβλέψεις τους απαισιόδοξες. Από τον Μάιο όμως και μετά καταγράφεται σταδιακή βελτίωση του κλίματος. Το Σεπτέμβριο, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους (92,9 μονάδες), επηρεαζόμενος κυρίως από τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για την γενικότερη κατάσταση των επιχειρήσεων, καθώς και από τις προοπτικές βελτίωσης της ζήτησης τους προσεχείς μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα