Τρίτη διαδοχική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2003 18:58
UPD:19:02

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα σημείωσαν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η επιδείνωση του κλίματος αποδίδεται στα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και τα οποία αποτέλεσαν την αφορμή για την εκδήλωση ρευστοποιήσεων με σκοπό την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της δυτικής Ευρώπης έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 30% από τις αρχές Μαρτίου, όταν είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Αρνητικά επέδρασαν στην ψυχολογία των επενδυτών και οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων καθώς και ο έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Τα παραπάνω επισημαίνει στην έκθεσή του και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ο οποίος εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/24/836799.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.239 μονάδες μειωμένος κατά 0,03%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.266,27 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,06% και στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 316,43 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,29%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,84%, στις 3.467,75 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της πληροφορικής μετά τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις της αμερικανικής Microsoft για το τέταρτο τρίμηνο και την επόμενη χρήση. Στο τρίτο τρίμηνο πάντως τα κέρδη του αμερικανικού κολοσσού σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς.

«Οι επενδυτές δείχνουν να εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στις προβλέψεις των εταιρειών για το επόμενο έτος και όχι τόσο στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία έχουν προεξοφληθεί», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αμερικανός αναλυτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα