Ολλανδική ανησυχία για την παραβίαση του Συμφώνου σταθερότητας από Γαλλία, Γερμανία

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 14:09

«Σοβαρή κρίση» απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η Γαλλία και η Γερμανία συνεχίσουν να παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας και τη συνθήκη του Μάαστριχτ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γκέριτ Τσαλμ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εάν οι δύο αυτές χώρες (Γαλλία και Γερμανία) δεν συμμορφωθούν με τις επιταγές του συμφώνου και τη συνθήκη του Μάαστριχτ...θα έχουμε μια σοβαρή συνταγματική κρίση», προειδοποίησε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «όταν είναι προφανές ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν γίνονται σεβαστές, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί ποιά είναι η αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα δημόσια ελλείμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας θα ξεπεράσουν το 2004 το όριο του 3% του ΑΕΠ για τρίτη συνεχή χρονιά.

Στις 21 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χορηγήσει στη Γαλλία προθεσμία ενός έτους, μέχρι το 2005, για να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμά της στο όριο που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας, κίνηση την οποία ο κ. Τσαλμ χαρακτήρισε «πολύ ήπια» έναντι της Γαλλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα