Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία
Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2003 00:01

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ εμφανίσθηκαν οι επενδυτές στο τέλος της εβδομάδας, παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και το συνεχιζόμενο κύμα ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων τριμήνου από εισηγμένες επιχειρήσεις.

Η χθεσινή συνεδρίαση σημαδεύθηκε επίσης από τις τεχνικές κινήσεις διαχειριστών ταμείων, λόγω της λήξης της μηνιαίας περιόδου συναλλαγών, περίοδος που για μερικούς ήταν και η λήξη του οικονομικού έτους.

Στη Wall Street, οι δείκτες κατέγραψαν οριακές μεταβολές, αντανακλώντας την έλλειψη κατευθύνσεων από την αμερικανική αγορά σε μια συνεδρίαση, από την οποία, ωστόσο, δεν έλειψαν τα ισχυρά κίνητρα, όπως τα αισιόδοξα νέα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι Αμερικανοί επενδυτές βρήκαν δικαιολογία για τη χθεσινή αδράνειά τους την είδηση πως οι καταναλωτές διέκοψαν κάπως το ρυθμό των δαπανών τους τον Οκτώβριο. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Cigna, Anadarko Petroleum Corp, Teva Pharmaceutical Industries, Sicor, ChevronTexaco Corp.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας βρήκε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Απρίλιο, καθώς η ανακοίνωση καλύτερων των προβλέψεων κερδών για το τρίτο τρίμηνο ώθησαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες μια ανάσα πριν τα ψηλότερα επίπεδα του έτους.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,2% και αμετάβλητος, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κερδίζει συνολικά 7% τον Οκτώβριο.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως η θετική κερδοφορία συντηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχικές αξίες, όμως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χρειάζονται μια τονωτική ένεση -υπό τη μορφή της ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης- για να κινηθούν ψηλότερα αυτή την περίοδο.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Wolters Kluwer (-7,9%), Reed Elsevier (-3,5%), AstraZeneca (-2,2%), Fiat (-1,1%), ABN Amro (+1,5%), Rexam (+8,3%), Hagemeyer (+8,3%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 έχασε κι άλλο σημαντικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές δείχνουν επιφυλακτικοί εν αναμονή των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου και προτιμούν να ρευστοποιούν μέρος των μεγάλων φετινών κερδών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα