Προς αύξηση των επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2003 11:00

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των βασικών επιτοκίων δανεισμού, ενδέχεται να προχωρήσει για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς η οικονομία της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αναπτύσσονται, ενώ σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει και η οικονομία στην Ευρώπη, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας, ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 3,75% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2000, σύμφωνα με 38 από τους 44 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News. Τον περασμένο μήνα, παρά μία ψήφο η Τράπεζα θα αποφάσιζε την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

«Με την οικονομία διεθνώς να ανακάμπτει, τα βασικά επιτόκια δανεισμού δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Andrew Clare, πρώην οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας της Αγγλίας και νυν επικεφαλής της Legal & General Asset Management, η οποία διαχειρίζεται 211 δισ. δολ., στο Λονδίνο.

Οι Βρετανοί καταναλωτές εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού μετά από χρονικό διάστημα 48 ετών και προχώρησαν σε σημαντικές δαπάνες, διατηρώντας την οικονομία του 1,7 τρισ. δολ. της Βρετανίας μακριά από την ύφεση, στην οποία εισήλθαν Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ώθησαν τη λίρα στερλίνα στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών έναντι του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της οποίας ο νέος πρόεδρος Jean-Claude Trichet, αναλαμβάνει σήμερα τη θέση του, θα ανακοινώσει επίσης την Πέμπτη την απόφαση για τα επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ΕΚΤ προβλέπεται να διατηρήσει στο 2% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, σύμφωνα με 37 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα