Στα υψηλά έτους Ευρώπη και ΗΠΑ

Προβλέψεις για περισσότερα ευρωκέρδη
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:43

Η ΠΡΩΤΗ συνεδρίαση του Νοεμβρίου βρήκε τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να εκτινάσσονται στα ψηλότερα επίπεδα του έτους, αντανακλώντας το κλίμα αισιοδοξίας που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις θετικών στατιστικών για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, στοιχεία που ενίσχυσαν τις ελπίδες της αγοράς για διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Στη Wall Street οι μετοχικές τιμές κινήθηκαν ανοδικά, οδηγώντας το δείκτη Dow Jones και S&P 500 σε υψηλά επίπεδα 17 μηνών, μετά από τα εντυπωσιακά ενθαρρυντικά στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης τα οποία ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών για οικονομική ανάκαμψη.

Οι αμερικανικές βιομηχανίες επιβράδυναν το ρυθμό των απολύσεων και ενίσχυσαν την παραγωγή τον Οκτώβριο στα καλύτερα επίπεδα περίπου των τελευταίων 3-1/2 ετών. Απρόσμενη άνοδος εμφάνισε επίσης και η κατασκευαστική δραστηριότητα το Σεπτέμβριο.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος, 19,6%, της μετοχής της Electronics Boutique Holdings, ομίλου λιανικής στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών και εξαρτημάτων υπολογιστών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 57,34 μονάδες, ποσοστό 0,59%, φθάνοντας στις 9.858,46 μονάδες. Με άνοδο 35,49 μονάδων, ποσοστό 1,84%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.967,70 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,5% και 2,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα από τις 2 Δεκεμβρίου 2002 και περίπου 37% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχε υποχωρήσει στα μέσα Μαρτίου. Ο δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξης του 9% από την αρχή του έτους.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παρουσιάσουν κι άλλα κέρδη καθώς η βελτίωση των οικονομικών στατιστικών θα οδηγήσει σε εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο τέταρτο τρίμηνο, προοπτική που δεν έχει προεξοφληθεί στην αγορά.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Aegon (+4%), Allianz (+4%), STMicroelectronics, Infineon, ASML (+6%), Thomson (+0,5%), Volkswagen (+2,9%), BMW (+3,9%), Ryannair (-2,2%), Royal Bank of Scotland (-2,1%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 δέχθηκε πιέσεις για να χάσει σημαντικό έδαφος, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα