Τώρα βγήκε η... κούραση

Μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:07:32

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ημέρα των μεγάλων κερδών και της εκτίναξης των δεικτών στα ψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους βρήκε τους επενδυτές «κουρασμένους» και με διάθεση να κατοχυρώσουν κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Στη Wall Street, οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν καθώς η απουσία σημαντικών οικονομικών ειδήσεων και η ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο άφησαν την αγορά χωρίς κίνητρα και κατευθύνσεις.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Παρασκευή και στις ειδήσεις για την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Novell Inc, Cima Labs Inc, Chephalon Inc, Gillette Co, Tyco International.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση, διακόπτοντας την εξαήμερη ανοδική πορεία που έφερε τους δείκτες στα ψηλότερα επίπεδα του 2003 καθώς οι επενδυτές εμφανίσθηκαν κάπως ανήσυχοι για τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών ακούγοντας την Credit Suisse να υποστηρίζει την ανάγκη για περαιτέρω μείωση του κόστους.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 19,63 μονάδες, ποσοστό 0,20%, φθάνοντας στις 9.838,83 μονάδες. Με απώλειες 9,74 μονάδων, ποσοστό 0,49%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.957,96 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,4% και 0,1%, αντίστοιχα, ενώ 35 μετοχές έκλεισαν στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να πιστεύει στην άνοδο, όμως επισήμαναν πως πολλοί επενδυτές νιώθουν πως οι τιμές έχουν υπερβεί τα ουσιαστικά δεδομένα αυτή την περίοδο, εξ ου και η ανάγκη για διόρθωση.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύονται κατά 37% από τα μέσα Μαρτίου όταν είχαν υποχωρήσει προσωρινά στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται τώρα στα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία των ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Credit Suisse (-5,3%), Pinault-Printemps Redoute (-4,8%), BSkyB (-0,7%), BASF (+3,5%), Telecom Italia (+1,8%), Ahold (+1%), Commerzbank (-4,3%).

Νωρίτερα στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη του τελευταίου διμήνου αντακακλώντας την αισιοδοξία των επενδυτών για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα