Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 07:01
UPD:07:51

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., καθώς η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιεν ενδέχεται να περιορίσει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,5% φθάνοντας στις 10.697,67 μονάδες στις 12:35' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Το δολάριο υποχώρησε περίπου 1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, φθάνοντας στα 109,60 γιεν στην Ιαπωνία, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι περισσότερες εξαγωγικές εταιρείες θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με την Mitsui Engineering & Shipbuilding Co., η οποία ανακοίνωσε χθες χαμηλότερα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Οι εταιρείες ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη που θα εμφανίσουν, εξ αιτίας του ανίσχυρου δολαρίου», ανέφερε ο Takashi Miyazaki, ο οποίος διαχειρίζεται 8,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας ότι η ισοτιμία 110 γιεν έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών το επόμενο τρίμηνο.

Αλλού στην περιφέρεια, οι μετοχές της National Australia Bank Ltd. οδήγησαν σε απώλειες τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία και σε ποσοστό 1,1%. Αυτές ήταν και οι μεγαλύτερες απώλειες που σημείωσε ο δείκτης μέσα σε μία ημέρα μετά από χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, ύστερα από την απρόσμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, προκειμένου να περιορίσει τη σημαντική αύξηση των δανείων για την αγορά κατοικίας.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 0,4% σε αντίθεση με τον δείκτη Kospi στη Ν. Κορέα ο οποίος κέρδιζε ποσοστό 0,3%.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις αγορές της Ασίας οι οποίες είναι ανοιχτές, κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στα Χρηματιστήρια της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific υποχωρούσε κατά 1,2%, φθάνοντας στις 84,24 μονάδες. Η πτωτική του πορεία περιόρισε τη χθεσινή του άνοδο κατά 2,8%, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και τις προοπτικές της ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ο δείκτης έχει σημειώσει κέρδη 47% μετά από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία έφθασε τον Απρίλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα