Μεγάλο μερίδιο από το «Ολυμπιακό Πακέτο» στις εγχώριες εταιρείες

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 18:29

Οι ελληνικές επιχειρήσεις από το 1999 μέχρι το 2002 υπερτερούν έναντι των ξένων στους διαγωνισμούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκύπτει από έρευνα του ΕΒΕΑ που παρουσιάστηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, σε 211 διαγωνισμούς, οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει έργα φθάνουν τις 325 (και 104 επιχειρήσεις ως υπεργολάβοι).

Ο κλάδος των κατασκευών είναι πιο ευνοημένος, όπως και οι βιομηχανικοί κλάδοι που εμπλέκονται στην κατασκευαστική δραστηριότητα, καθώς επίσης οι κλάδοι της διαφήμισης και της πληροφορικής.

Στον κλάδο των κατασκευών συμμετέχουν 84 ελληνικές εργοληπτικές εταιρείες για 84 έργα, για 36 έργα περίπου 150 συμπράττοντα ελληνικά γραφεία συμμετέχουν για την εκπόνηση μελέτης (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομελετητική, φυτοτεχνική, και λοιπές μελέτες) και σχεδιασμού ανάπτυξης.

Η διαφήμιση επηρεάζεται θετικά από τους Ολυμπιακούς, εφόσον το επικοινωνιακό πρόγραμμα των Αγώνων για εννέα διαγωνισμούς φτάνει τα 44.270.514 ευρώ και συμμετέχουν οκτώ εγχώριες διαφημιστικές εταιρείες. Μεγάλα κέρδη από το «Ολυμπιακό Πακέτο» θα υπάρξουν και για τις εταιρίες πληροφορικής. Ηδη επτά ελληνικές εταιρίες πληροφορικής έχουν αναλάβει σημαντικά έργα πληροφορικής και λογισμικού προϋπολογισμού 27.615.000 ευρώ.

Σημαντικά οφέλη προκύπτουν και για τις εταιρείες που έχουν αναδειχτεί επίσημοι αδειούχοι κατασκευής Ολυμπιακών προϊόντων. Συμμετέχουν 27 επιχειρήσεις για 25 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για την Ολυμπιακή προετοιμασία ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ. O Προϋπολογισμός Αγώνων της «Αθήνα 2004» είναι 1.962 εκατ. ευρώ. Μέχρι και την περίοδο 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Επιμελητήριο, έχουν δαπανηθεί 3.320 εκατ. ευρώ (στα δαπανημένα ποσά περιλαμβάνονται κονδύλια και από τους δύο προϋπολογισμούς).

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, η βιομηχανία θα ευνοηθεί άμεσα από τους Ολυμπιακούς, όχι μόνο με την αύξηση της ζήτησης, αλλά και στο βαθμό που ελληνικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν ως χορηγοί και θα προωθήσουν έτσι την εικόνα τους στις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρακούλης Φουντουκάκος εκτίμησε ότι η διαμόρφωση ευνοϊκού οικονομικού κλίματος θα βοηθήσει ώστε να οφεληθούν και άλλοι εγχώριοι κλάδοι από διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Φουντουκάκος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα διορθωτικά μέτρα ελέγχου και περιστολής των κρατικών δαπανών, «έστω και αν σε λιγους μήνες θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές».

Οσον αφορά τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Φουντουκάκος τόνισε ότι «η ακρίβεια δεν πρόκειται να λυθεί με αστυνομικά μέτρα. Το βασικό πρόβλημα είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα