Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ωθηση από την υψηλή τεχνολογία
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 18:58

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλαν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ωστόσο, τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν αργά το απόγευμα μετά την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street.

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας είχαν περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς ήταν ευρέως αναμενόμενες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.324,2 μονάδες αυξημένος κατά 0,48%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.412,18 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,56% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.733,93 μονάδες με κέρδη 0,44%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ώθηση στις εν λόγω μετοχές έδωσαν τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της αμερικανικής Cisco Systems καθώς και η εκτίμηση της Semiconductor Industry Association (SIA) ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών παγκοσμίως θα αυξηθούν φέτος κατά 15,8% σε σχέση με το 2002. Η προηγούμενη πρόβλεψη της SIA έκανε λόγο για αύξηση περίπου 10%.

Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASML ενισχύθηκε κατά 5,24%. Ο τίτλος της γερμανικής Infineon Technologies έκλεισε με κέρδη 2,11%.

Αντιθέτως, μεγάλη πτώση (4,52%) σημείωσε η μετοχή της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Altana μετά τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις της διοίκησής της για τα αποτελέσματα της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Η εταιρεία E*Trade υποβάθμισε σήμερα την επενδυτική της σύσταση για τη μετοχή της Altana σε «διακράτηση» από «αγορά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα