Ανάκαμψη χάρη στην τεχνολογία

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της Cisco Systems
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:43

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση και έπειτα από δύο ημέρες απωλειών επανήλθαν σε ανοδική πορεία, καθοδηγούμενα από τις μετοχές τεχνολογίας, παρά τη γενική επιφυλακτικότητα που έδειξαν οι επενδυτές εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης των στοιχείων για την αμερικανική απασχόληση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 36,14 μονάδες, ποσοστό 0,37%, φθάνοντας στις 9.856,97 μονάδες. Με άνοδο 17,00 μονάδων, ποσοστό 0,87%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.976,37 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,5% και 0,6%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται οκτώ μονάδες πριν από το ψηλότερο επίπεδο του 2003 και το δεύτερο δείκτη να ξεπερνά τις 2.600 μονάδες.

Τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε συνδυασμό με επικρατούσα άποψη πως η αμερικανική οικονομία θα ηγηθεί της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, πρόσφεραν στήριγμα στα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη των 300 μετοχών περίπου 8% πάνω από τις αρχές του έτους. Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο χθες μετά τις δηλώσεις των προέδρων των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης περί σταθερών επιτοκίων στις δύο περιοχές.

Επικεφαλής της ανόδου ήταν οι μετοχές τεχνολογίας, όπως STMicroelectronics, ASML (+5,3%), Philips (+3,1%), Ericsson (+3,2%), Alcatel (+1,1%), Societe Generale (+1%), BNP Paribas (+1,1%), SanPaolo (+1,3%), Berkeley (+5%), Pearson (+3%).

Στη Wall Street, oι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν στήριγμα εν μέρει από τα εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα της Cisco Systems. Τα blue chip όμως δέχθηκαν πιέσεις εν όψει των ιδιαίτερα κρίσιμων στοιχείων για την απασχόληση που ανακοινώνονται σήμερα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η μετοχή της Cisco ενισχύθηκε 5,2% παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 9%, κατέγραψε και η μετοχή της Gap, μετά την άνοδο που παρουσίασαν οι πωλήσεις του ομίλου λιανικής τον Οκτώβριο. Ο δείκτης S&P για τον τομέα λιανικής ενισχύθηκε 0,59%.

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε χάσει σημαντικό έδαφος υποχωρώντας ξανά στο επίπεδο στήριξης των 10.500 μονάδων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα