Μετεκλογικές αναταράξεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 09:34
UPD:09:39

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων υποχώρησαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο αντανακλώντας την απογοήτευση των επενδυτών μετά την απρόσμενη μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός στην αγορά ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μετά τη μείωση της πλειοψηφίας της», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο διαχειριστής κεφαλαίων στην Asahi Life Asset Management Co στο Τόκιο.

Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στους κλάδους των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών, πρόσθεσε.

«Τα κέρδη της αντιπολίτευσης καταδεικνύουν ότι ο ιαπωνικός λαός θέλει λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα για τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό αναμένεται ότι θα συμβάλει σε κλιμάκωση των πιέσεων προς τον πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα υπεσχημένα περί θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων.

Τυχόν αδυναμία του να ενεργήσει κατ' αυτό τον τρόπο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κοστίσει στο κυβερνών κόμμα την εξουσία, τη επόμενη φορά που η Ιαπωνία θα οδεύσει σε εκλογές», επισημαίνει σήμερα η Wall Street Journal Europe http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/10/842344.htm .

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε πάντως η σύνθεση της κυβέρνησής του δεν πρόκειται να αλλάξει http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/10/842397.htm .

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,17% και διαμορφώθηκε στις 10.504,54 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 27 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.033,37 μονάδες μειωμένος κατά 1,13%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών. Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial Group και της Mizuho Financial υποχώρησαν κατά 6,83% και 5,2% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα