Κατοχύρωση κερδών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις στην υψηλή τεχνολογία
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 18:51

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών με αφορμή τη νέα υποχώρηση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/10/843069.htm . Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν νέο ρεκόρ έτους.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς παραμένει θετική. «Δεν νομίζω ότι έχει σημειωθεί αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα. Η αγορά χρειάζεται ένα διάλειμμα… Υπάρχουν πολλές πιθανότητες περαιτέρω ανόδου μετά από μερικές συνεδριάσεις σταθεροποιητικού χαρακτήρα», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο γερμανός χρηματιστής.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.341,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,8%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.452,2 μονάδες με απώλειες 0,8% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.746,2 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1%. Ο δείκτης Eurotop 300 υποχώρησε κατά 0,9%, στις 932,9 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/10/842396.htm δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές. Η μετοχική τιμή της Infineon υποχώρησε κατά 5,2%. Ο τίτλος της φινλανδικής Nokia έκλεισε με απώλειες 1,9%.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες του πρόσφατου ράλι.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών παρά τη σημαντική ενίσχυση των τιμών του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές. Ο τίτλος της γαλλικής Total υποχώρησε κατά 0,6%.

Αντιθέτως, μικρή άνοδο σημείωσε η μετοχή της γερμανικής εταιρείας χημικών BASF εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα τριμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο.

Τέλος, με άνοδο έκλεισε τελικά η μετοχή της British Airways. Ο βρετανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι στο δεύτερο οικονομικό του τρίμηνο τα κέρδη του μειώθηκαν κατά 36% http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/10/842420.htm . Η μείωση αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα