Στη σκιά υψηλών επιτοκίων

Σε πτωτική τροχιά ΗΠΑ και Ευρώπη
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:39

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να σκέφτονται την απειλή αύξησης των επιτοκίων εν μέσω των ενδείξεων για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της Hewlett-Packard άσκησαν έντονες πιέσεις στο δείκτη Dow, μετά τις προβλέψεις αναλυτή της Lehman Brothers για μείωση των πωλήσεων ορισμένων προϊόντων της εταιρείας το νέο έτος. Αντίθετα, η μετοχή της ΙΒΜ ενισχύθηκε μετά από θετικό άρθρο του εντύπου Βarron's, που έκανε λόγο για αύξηση των τεχνολογικών δαπανών.

Επίσης, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκάλεσαν έντονες φημολογίες ότι η Φέντεραλ Ρεζέρβ ενδεχομένως να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμένεται, για να απομακρύνει κάθε πληθωριστική πίεση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 53,26 μονάδες, ποσοστό 0,54%, φθάνοντας στις 9.756,53 μονάδες. Με απώλειες 29,10 μονάδων, ποσοστό 1,48%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.941,64 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αντανακλώντας τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές τεχνολογίας εν μέσω αμφιβολιών για τις αποτιμήσεις των μετοχικών τιμών και τον φόβο αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 0,92% έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί από τα επίπεδα-ρεκόρ για το 2003 στα οποία έκλεισε την Παρασκευή (945,63 μονάδες).

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές έδειξαν ανήσυχοι για την πιθανότητα «υπερθέρμανσης» της χρηματιστηριακής αγοράς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και για την προοπτική πρόωρης αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριξαν πως η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένει άθικτη, απλά υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις που συνήθως αντανακλούν την έλλειψη νέων κινήτρων και κατευθύνσεων, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα (Τρίτη).

Ο καλύτερος τομέας του έτους, μέχρι στιγμής, η τεχνολογία δέχθηκε πιέσεις, καθώς μεγάλα ονόματα μετοχών έχασαν σημαντικό έδαφος, όπως Philips (-2%), Nokia (-2%).

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Serono (-3,4%), AstraZeneca (-3,3%), Aventis (-2,1%), GlaxoSmithkline (-1,2%), Roche (-1,3%), RWE (+2,7%), Johnson Mattey (+1,6%), Portugal Telecom (+2,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα