Hyundai Motor Co. : Απροσδόκητη αύξηση των κερδών το γ' τρίμηνο

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 07:40

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση των κερδών της το τρίτο τρίμηνο εμφάνισε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ν. Κορέας, Hyundai Motor Co., μετά την καταβολή χαμηλότερων φόρων σε ποσοστό της τάξης του 24% κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Οι μετοχές της κέρδιζαν ποσοστό 3,5% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1,7%, φθάνοντας στα 302 δισ. γουόν (257 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 297 δισ. γουόν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στη Σεούλ. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις οκτώ αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι προέβλεπαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 266 δισ. γουόν.

Μείωση σε ποσοστό της τάξης του 40% σημείωσαν τα λειτουργικά της κέρδη, εξ αιτίας της απεργίας των έξι εβδομάδων, η οποία συνολικά κόστισε στην αυτοκινητοβιομηχανία 1,2 δισ. δολ. στην παραγωγή της.

«Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από ό,τι περίμενα», ανέφερε ο Choi Hyung Keun, ο οποίος διαχειρίζεται 100 δισ. γουόν σε μετοχές με την Daishin Investment Trust Management Co., συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Hyundai Motor, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το 3% του χαρτοφυλακίου του. Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι, η μείωση των λειτουργικών κερδών δεν είναι ανησυχητική, καθώς η απεργία ήταν κάτι το συνηθισμένο για την εταιρεία.

Στην άνοδο της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας συνέβαλαν οι βελτιωμένες πωλήσεις κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Αυτές αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,6% τον Οκτώβριο, έναντι του προηγούμενου έτους, φθάνοντας στα 175.905 οχήματα, μετά από αύξηση 22% των εξαγωγών. Οι εσωτερικές πωλήσεις σε μηνιαία βάση, αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, σημάδι, ότι η ζήτηση ενδέχεται να ανακάμπτει.

Οι μετοχές της Hyundai Motor, οι οποίες έχουν κερδίσει ποσοστό 54% φέτος, κέρδιζαν 1.100 γουόν, φθάνοντας στις 43.700 γουόν στις 12:30' μ.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα.

Οι απεργίες τον Αύγουστο περιόρισαν την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία απώλεσε το 57% των εξαγωγών της, ακριβώς τη χρονική περίοδο που η εταιρεία βασιζόταν στις πωλήσεις του εξωτερικού, προκειμένου να εξισορροπήσει τη μειωμένη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.

Τόσο η Hyundai Motor, όσο και οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ν. Κορέας, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις αγορές του εξωτερικού φέτος, προκειμένου να προσπεράσουν τη μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή υποχώρησε τον Σεπτέμβριο φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, καθώς κάμφθηκαν οι δαπάνες.

Οι χονδρικές και οι λιανικές πωλήσεις των αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 23,2% το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας απώλειες για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Η μείωση της ζήτησης, ανάγκασε την Hyundai και τις λοιπές αυτοκινητοβιομηχανίες της Ν. Κορέας, να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τις φετινές πωλήσεις. Μόνο η Hyundai αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο για τις πωλήσεις της το 2003 κατά 16%, στα 690.000 οχήματα.

Η αδύναμη ζήτηση των καταναλωτών εντός χώρας και η απεργία, κόστισε στη Hyundai την πώληση 22% λιγότερων αυτοκινήτων το τρίτο τρίμηνο με τις εγχώριες πωλήσεις να μειωθούν κατά περίπου 1/3 στα 134.819 οχήματα και τις εξαγωγές να υποχωρήσουν κατά 15%, φθάνοντας στα 212.158 οχήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα