Περιορίστηκαν οι απώλειες στη Σοφοκλέους

Πτώση 7,27% σημείωσε η μετοχή της Eurobank
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 16:24
UPD:16:30

H πορεία του Γ.Δ. στη σημερινή συνεδρίαση

Η ανακοίνωση της Deutsche Bank ότι αποχωρεί από την EFG Eurobank σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε τρίτη διαδοχική πτώση το γενικό δείκτη.

Οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν πάντως σε μεγάλο βαθμό κατά το τελευταίο ημίωρο, καθώς η ενίσχυση των τοποθετήσεων στην Alpha Bank και η ανάκαμψη της Εθνικής συνέβαλαν στη γενικότερη βελτίωση του κλίματος.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,60% και διαμορφώθηκε στις 2.160,12 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε μέχρι τις 2.143,22.

Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 124,6 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περίπου 5,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις πακέτων http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 124 σημείωσαν άνοδο, 167 υποχώρησαν και 70 παρέμειναν σταθερές.

Η μετοχή της EFG Eurobank υποχώρησε κατά 7,27% και έκλεισε στα 13,78 ευρώ παρουσιάζοντας συναλλακτική δραστηριότητα 888.095 τεμαχίων. Ως γνωστόν, η Deutsche Bank ανακοίνωσε το πρωί ότι προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στην Eurobank http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/12/843867.htm .

Με επιστολή της στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, η γερμανική τράπεζα διαβεβαίωσε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της και δεν συνδέεται με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η αποχώρηση της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank δεν αναμένεται να επηρεάσει τη γενικότερη συνεργασία των δύο τραπεζών που έχει αναπτυχθεί, ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων (real estate).

Με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αύριο (το μεγαλύτερο μέρος από το «πακέτο» του 9,3% θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς) αυξάνεται η μετοχική βάση της Eurobank, καθώς και το free float (ελεύθερη διασπορά), ενώ δεν θα επηρεαστεί η κερδοφορία της ελληνικής τράπεζας ούτε η μερισματική της απόδοση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας.

Η διάθεση των 29,2 εκατ. μετοχών της Eurobank που κατέχει η γερμανική τράπεζα και που αντιστοιχούν σε ποσοστό 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου, ξεκίνησε σήμερα και θα πραγματοποιηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (accelerated book building).

Η γερμανική τράπεζα εκτιμάται ότι θα αποκομίσει κέρδη από την ρευστοποίηση της συμμετοχής της στην Eurobank, καθώς η τιμή κτήσης ανά μετοχή ήταν 10 ευρώ, ενω η τιμή πώλησης/μετοχή θα διαμορφωθεί μεταξύ 13 και 14 ευρώ. Η στρατηγική συμμαχία των δύο τραπεζών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1998.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικά κέρδη (2,25%) κατέγραψε και σήμερα ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,54%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα