Deutsche Telekom AG : Κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 08:08

ΚΕΡΔΗ, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, η γερμανική Deutsche Telekom AG, μετά τη μείωση του κόστους στην οποία προχώρησε εντός χώρας, αλλά και την αύξηση του αριθμού των πελατών κινητής τηλεφωνίας εκτός.

Τα καθαρά της κέρδη το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 508 εκατ. ευρώ (591,6 εκατ. δολ.), έναντι ζημίας 20,6 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 4,9% φθάνοντας στα 14,1 δισ. ευρώ.

Ο Kai-Uwe Ricke, ο οποίος θα συμπληρώσει ένα χρόνο στη θέση του επικεφαλής της εταιρείας αύριο, βασίζεται πολύ στην αγορά κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, καθώς οι πωλήσεις σταθερής τηλεφωνίας μειώνονται. Ο 42χρονος Ricke, μειώνει ταυτοχρόνως κατά 55.000 τις θέσεις εργασίας στο πρώην γερμανικό μονοπώλιο.

Εννέα οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η Deutsche Telekom θα εμφάνιζε το τρίτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 167,1 εκατ. ευρώ και ότι οι πωλήσεις θα ανήρχοντο στα 13,9 δισ. ευρώ.

Ο Ricke, του οποίου ο μισθός του 1,25 εκατ. ευρώ θα διπλασιαστεί εάν επιτύχει τους συγκεκριμένους στόχους που έχει θέσει, μείωσε τον ρυθμό πώλησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, καθώς πλησιάζει τον στόχο που έχει θέσει για το χρέος της Deutsche Telekom, μεταξύ 49,5 δισ. και 52,3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Karl-Gerhard Eick, είχε πει τον Οκτώβριο ότι είναι αισιόδοξος για τον στόχο που έχει τεθεί αναφορικά με το χρέος της εταιρείας, λέγοντας ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου αυτό θα ήταν στα 50,9 δισ. ευρώ.

Πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων

Τον Οκτώβριο, η Deutsche Telekom ολοκλήρωσε την πώληση του μεριδίου 24,8% που κατείχε στην Globe Telecom Inc., αντί 472 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει στην πώληση ομολόγων.

Ο Ricke, εκτιμά ότι η εταιρεία θα ισοσκελίσει τον ισολογισμό της φέτος μετά από ζημίες ύψους 24,6 δισ. ευρώ το 2002. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων καθαρά της κέρδη θα ανέλθουν, σύμφωνα με τη διοίκησή της, στα 17,7 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Deutsche Telekom έχουν κερδίσει φέτος ποσοστό 10%, τη στιγμή που ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη κέρδισε ποσοστό 29%. Οι μετοχές της France Telecom SA, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, κέρδισαν την ίδια χρονική περίοδο ποσοστό 44%.

Χθες η France Telecom επανέλαβε τον στόχο που έχει θέσει για τα κέρδη της την επόμενη διετία, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στους επενδυτές. Το πρώην γαλλικό μονοπώλιο επανέλαβε επίσης ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν από 3% έως 5% το 2004 και το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα