Matti Vanhala : Με αργούς ρυθμούς η ανάκαμψη στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 08:42

«Αργή» θα είναι η οικονομική ανάκαμψη στη ευρωζώνη το 2004, εκτιμά ο Matti Vanhala, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπονοώντας ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες.

«Χαμηλοί θα είναι οι ρυθμοί ανάκαμψης», είπε ο Vanhala, ο οποίος είναι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, συμπληρώνοντας : «Από τους επενδυτές και τους καταναλωτές δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες και θετικές εκπλήξεις. Ακόμα δεν υπάρχουν αντικειμενικά γεγονότα για ανάκαμψη».

Η οικονομία των 8 τρισ. δολ. της ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά από καθυστέρηση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η γερμανική και η γαλλική οικονομία ενδέχεται να δείξουν ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Γερμανία, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα αυτόν τον μήνα, από τον Ιούλιο του 2002 και η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία αυξήθηκε για τρίτο μήνα τον Σεπτέμβριο μέσα σε τέσσερις μήνες.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης υστερεί σε σύγκριση με την αντίστοιχη των ΗΠΑ, όπου αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,2% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα έχει ρυθμό 0,2% έναντι του περασμένου τριμήνου, σύμφωνα με 22 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News.

O Vanhala στη συνέντευξή του, ανέφερε ότι του προκάλεσαν έκπληξη οι πρόσφατες εκθέσεις για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών στην Ευρώπη. Οι 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες συναλλάσσονται με ευρώ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξες τον Οκτώβριο, μετά από περίπου 2,5 χρόνια.

«Οι πρόσφατοι οικονομικοί παράγοντες ήταν λίγο πιο ισχυροί από ό,τι περίμενα», συμπλήρωσε ο Vanhala, επισημαίνοντας : «Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι αυτό αποτελεί μεγάλη αλλαγή στις προοπτικές της οικονομίας».

«Η ΕΚΤ είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι η οικονομία στην ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμούς από 1,1% έως 2,1% το επόμενο έτος, κάτι που φαίνεται λογικό», συμπλήρωσε.

Οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, ο Vanhala είπε ότι ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, υπονοώντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή δεν θα παροτρύνουν την τράπεζα να σκεφθεί την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σύντομα».

«Δεν ανησυχώ για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είχε πει την εβδομάδα που πέρασε, ότι, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός στις αρχές του 2004. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,1% τον μήνα που πέρασε.

Οι εκθέσεις για το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα, θα δώσουν κάποια συμπεράσματα για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα