BASF AG : Μείωση 51% των καθαρών κερδών το γ' τρίμηνο

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 10:52

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο BASF AG και το ίδιο εκτιμά ότι θα συμβεί και το τέταρτο τρίμηνο, εξ αιτίας της μειωμένης ζήτησης, της αύξησης του κόστους για την προμήθεια πρώτων υλών και της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων.

Το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν σε ποσοστό 51%, φθάνοντας στα 120 εκατ. ευρώ (140 εκατ. δολ.) ή 21 σεντς ανά μετοχή από 247 εκατ. ευρώ ή 43 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τα λειτουργικά κέρδη προβλέπεται να μειωθούν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης και το σύνολο του έτους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της BASF AG. Η τιμή του αργού πετρελαίου, βασικό συστατικό των πρώτων υλών που προμηθεύεται η εταιρεία, αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 23% το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία, ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τη μείωση του κόστους λειτουργίας της, μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα μειωμένης ζήτησης χημικών.

«Οι προσπάθειές μας δεν είναι αρκετές για βελτίωση της θέσης μας στην παρούσα οικονομική κατάσταση», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Juergen Hambrecht, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας : «Ακόμη και τη στιγμή που όλο και περισσότεροι παράγοντες δείχνουν βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εμείς θα πρέπει να βασιστούμε σε γεγονότα και όχι σε τάσεις».

Σημειώνεται ότι τα κέρδη της εταιρείας το τρίτο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα ανέλθουν κατά μέσον όρο στα 112 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 2,1%, φθάνοντας στα 7,74 δισ. ευρώ από 7,58 δισ. ευρώ.

Τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της, εκτός από τον τομέα των χημικών, όπου μειώθηκαν οι ζημίες. Το τμήμα πετρελαίου και αερίου εμφάνισε προ φόρων και τόκων καθαρά κέρδη 271 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το 72% των συνολικών λειτουργικών κερδών της εταιρείας.

Στα σχέδια της BASF AG περιλαμβάνεται η επαναγορά μετοχών της ύψους 500 εκατ. ευρώ φέτος, κάτι που έχει εγκριθεί από τους μετόχους της, ενώ το ίδιο θα κάνει και το επόμενο έτος.

«Η BASF έχει σταθερή διοίκηση και καλό ισολογισμό και η επαναγορά μετοχών έχει βοηθήσει τις μετοχές της», ανέφερε πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο Sasa Todorovic, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 14 δισ. ευρώ σε μετοχές στη Frankfurt Trust και κατέχει μετοχές της BASF.

Η μετοχή της εταιρείας έχουν κερδίσει συνολικά φέτος ποσοστό 15% και είναι η πρώτη μετοχή σε επιδόσεις μεταξύ των 15 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe 500 Chemicals, ο οποίος έχει φέτος κερδίσει συνολικά ποσοστό 2,2%.

Το δεύτερο τρίμηνο, τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν σε ποσοστό 61%, φθάνοντας στα 195 εκατ. ευρώ, μετά από υποχώρηση 21% το πρώτο τρίμηνο, στα 442 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 1,6% το δεύτερο τρίμηνο φθάνοντας στα 8,25 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο της χρήσης είχαν σημειώσει αύξηση 7,2%, φθάνοντας στα 8,83 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα