Japan Airlines : Ζημίες 533 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2003

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 10:15

ΖΗΜΙΕΣ, για πρώτη φορά, εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας, Japan Airlines System Corp., καθώς ο φόβος για την επιδημία του θανατηφόρου ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS και ο πόλεμος στο Ιράκ, μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ταξιδίων και αύξησαν το κόστος των καυσίμων. Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης αναφορικά με τις πωλήσεις της και τα κέρδη της.

Η αεροπορική εταιρεία εμφάνισε ζημίες 57,6 δισ. γιεν (533 εκατ. δολ.) ή 29,36 σεντς ανά μετοχή το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι καθαρών κερδών 37,1 δισ. γιεν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο. Το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 944,5 δισ. γιεν από 1,065 τρισ. γιεν που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο.

Σε αντίθεση με την ανταγωνίστριά της All Nippon Airways Co., η Japan Airlines απέτυχε να μειώσει το κόστος λειτουργίας της, προκειμένου να περιορίσει τις ζημίες της. Η συγχώνευσή της με την Japan Air System Co. τον Οκτώβριο του 2002, που τόνωσε τις πωλήσεις της στο εσωτερικό της χώρας, δεν στάθηκε ικανή να ισορροπήσει τη μείωση των ταξιδίων σε διεθνές επίπεδο, που φέτος οδήγησαν όλες τις αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο σε συνολικές ζημίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων.

«Το θέμα είναι εάν η εταιρεία θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα διαρθρωτικό πρόγραμμα το οποίο θα διασφαλίσει τα κέρδη της, ακόμη και εάν το οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο, όπως έκανε η All Nippon», ανέφερε ο Osuke Itazaki, αναλυτής στην Credit Suisse First Boston στο Τόκυο, πριν η εταιρεία ανακοινώσει τα αποτελέσματά της, συμπληρώνοντας : «Ο περιορισμός του κόστους από τη συγχώνευση δεν έχει ακόμη φανεί, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά».

Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις ζημίες της για το σύνολο της χρήσης στα 65 δισ. γιεν από 43 δισ. γιεν και περιόρισε τις πωλήσεις της στο 1,975 τρισ. γιεν από 2,032 τρισ. γιεν.

Οι μετοχές της Japan Airlines υποχώρησαν σε ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 315 γειν η μία στο Τόκυο. Τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν μετά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα