Σημαντική ενίσχυση του ευρώ

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 10:55
UPD:11:05

ΑΝΟΔΟ για τέταρτη διαδοχική μέρα σημειώνει το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το αμερικανικό νόμισμα οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρησή του έναντι του ευρώ σε διάστημα έξι μηνών.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT, η υπ’ αριθμόν τρία οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο μηνών ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε τροχιά ανάπτυξης βρέθηκαν στο τρίτο τρίμηνο τόσο η γερμανική όσο και η γαλλική οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/14/844573.htm οι οποίες αποτελούν από κοινού περίπου το 50% περίπου του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Αργότερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, πιέσεις ασκούν στο δολάριο τα χθεσινά αποθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία και το εμπορικό έλλειμμα Σεπτεμβρίου καθώς και η συνακόλουθη υποχώρηση των μετοχών στη Wall Street.

Στις 10:39 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1788 δολάρια έναντι 1,734 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,168 δολάρια ανά ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών παραγωγού Οκτωβρίου, ο οποίος εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,3% το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, αυτές αυξήθηκαν κατά 0,1% έναντι μείωσης κατά 0,2% το Σεπτέμβριο.

Στις 16:15 θα ανακοινωθεί η βιομηχανική παραγωγή Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 0,4%, ενώ στις 16:45 θα δημοσιοποιηθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία του πανεπιστημίου Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα το μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στις 91,5 μονάδες έναντι 89,6 μονάδων τον Οκτώβριο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η ομιλία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, σε συνεδρίαση του Διεθνούς Φόρουμ Ερευνών για τη νομισματική πολιτική, παρουσία του Οτμαρ Ισινγκ, μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα