Το 67% νοσταλγούν τη δραχμή, λόγω ακρίβειας

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 17:11

Νοσταλγούν τη δραχμή οι Ελληνες, λόγω της ακρίβειας που συνόδευσε την καθιέρωση του ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διενήργησε το «Ευρωβαρόμετρο».

Αλλά και οι λοιποί Ευρωπαίοι πολίτες νοσταλγούν τα εθνικά τους νομίσματα, ενώ προβληματίζονται για το ρόλο του ευρώ στην άνοδο του πληθωρισμού.

Οπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μαρίνος στην ερώτηση που κατέθεσε προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., σχετικά με την έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», στην ερώτηση «αν έχουν στρογγυλοποιηθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω οι τιμές σε ευρώ», το 77% των πολιτών της ευρωζώνης θεωρούν ότι οι τιμές στρογγυλοποιήθηκαν προς τα πάνω, ενώ τα ποσοστά σε επιμέρους χώρες είναι ακόμη υψηλότερα, όπως π.χ. στην Ελλάδα (88%).

Στην ερώτηση «προσωπικά νιώθετε συνδεδεμένοι με το ευρώ;» το 56% νιώθουν λίγο (34%) ή καθόλου (22%), ενώ αντίθετα το 61% νιώθουν αρκετά (36%) ή πολύ (25%) συνδεδεμένοι με το παλαιό εθνικό τους νόμισμα. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο υψηλό στην Ελλάδα (67%) και την Ιταλία (71%).

Ο κ. Μαρίνος ρωτά το Συμβούλιο «αν ανησυχεί από τα ευρήματα της έρευνας, που επιβεβαιώνουν αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις τιμών με πρόσχημα το ευρώ», και ζητάει να πληροφορηθεί «αν έχει προβεί σε συστάσεις προς τις κυβερνήσεις εκείνων των χωρών στις οποίες ο πληθωρισμός έχει εμφανώς αυξηθεί από την ημέρα καθιέρωσης του ενιαίου νομίσματος, κάτι που υπονομεύει εντέλει την Ε.Ε. και μάλιστα ενόψει της διεύρυνσης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα