Υποχώρησε ο κλάδος τεχνολογίας

Στο προσκήνιο τώρα οι φαρμακοβιομηχανίες
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2003 00:01

ΜΕ ΠΤΩΣΗ έκλεισαν την εβδομάδα στη Wall Street οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα, μετά από αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα μεικτά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ.

Η άνοδος ωστόσο μετοχών φαρμάκων, όπως Johnson & Johnson και Merck προσέφεραν στήριγμα σε blue chip. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας κινήθηκε ανοδικά μετά την πρόοδο που σημειώθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός σχεδίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχυόταν 0,3%, ο δείκτης S&P 0,5%, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε 0,8%, λίγο πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Το ζωηρό ενδιαφέρον για μετοχές φαρμακοβιομηχανιών, που επανήλθαν στο προσκήνιο λόγω προοπτικών για αυξημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ, διατήρησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ανοδική τάση για ακόμη μία συνεδρίαση συμβάλλοντας ώστε οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν την εβδομάδα αμετάβλητοι, αν και κοντά στα ψηλότερα επίπεδα του έτους.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών ενισχύθηκαν κατά 0,5% και 0,8%, αντίστοιχα, με τον δεύτερο δείκτη να υπερβαίνει τις 2.650 μονάδες.

Ο δείκτης των 100 επιλεγμένων μετοχών στο Λονδίνο έκλεισε στα ψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002, ενώ ο πανευρωπαϊκός των 300 μετοχών βρίσκεται 10,5% πάνω από τις αρχές του έτους.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν είναι το ίδιο ελκυστικά όσο πριν μερικές εβδομάδες παρά το γεγονός πως τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται από την Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι η αγορά να σταματήσει για μερικές ανάσες πριν την παραδοσιακή κούρσα προς το τέλος του έτους.

Ο τομέας κατασκευών ήταν ακόμη ένας κερδισμένος της ημέρας με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει νέα ρεκόρ έτους.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: ING Groep (-1,4%), Capitalia, Parmalaat (-12% σε εβδομαδιαία βάση), Saint-Gobain (+3%), Lafarge (+2%), Holcim (+2%), Aventis (+5,8%), GlaxoSmithKline (+2,4%), Novartis (+3,7%), AstraZeneca (+2,8%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα