Kάτω από τις 10.000 μονάδες ο Nikkei

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 09:42

ΚΑΤΩ από το επίπεδο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών υποχώρησε σήμερα ο Nikkei. Η απότομη πτώση των ιαπωνικών μετοχών αποδόθηκε στους φόβους για τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στην Ιαπωνία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/17/845313.htm , στα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην υποχώρηση της Wall Street την Παρασκευή.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κυρίως από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 3,74% και διαμορφώθηκε στις 9.786,83 μονάδες κλείνοντας κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Αυγούστου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του παραπάνω δείκτη σε διάστημα ενός μήνα.

Από το σύνολο των 225 μετοχών που συγκροτούν τον Nikkei μόνο οκτώ έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 971,89 μονάδες μειωμένος κατά 3,46%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Οι μετοχές των εταιρειών Advantest και Tokyo Electron υποχώρησαν κατά 6,35% και 6,69% αντιστοίχως.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι τραπεζικοί τίτλοι με τη μετοχή της UFJ Holdings να κλείνει με απώλειες 9,38%.

Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη (2,58%) κατέγραψε ο τίτλος της NTT DoCoMo. Η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε συνεργασία με την αμερικανική Intel επιδιώκοντας την ανάπτυξη προηγμένων ημιαγωγών για κινητά τηλέφωνα τρίτης γενεάς. «Είναι αλήθεια πως θα κατασκευάσουμε από κοινού επεξεργαστές για τηλέφωνα 3G», διευκρίνισε εκπρόσωπος της DoCoMo. Η συνεργασία με την Intel αναμένεται να προσφέρει ανταγωνιστικό προβάδισμα στην υπηρεσία τρίτης γενεάς της DoCoMo, ενώ παράλληλα η Intel έχει την ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιο ελέγχου της στην αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα