Στη σκιά του ισχυρού ευρώ

Απώλειες και στη Νέα Υόρκη
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:51

Η ΝΕΑ ισχυροποίηση του ευρώ επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών και άσκησε πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που αγνόησαν τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Vodafone.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,1% και 0,2%, αντίστοιχα, αντανακλώντας τις απώλειες των εθνικών χρηματιστηριακών δεικτών στο Παρίσι, τη Φραγκφούρτη, και τη Ζυρίχη. Το Λονδίνο έκανε την εξαίρεση στο γενικό υποτονικό κανόνα κλείνοντας με μικρά κέρδη.

Απώλειες κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες και στη Wall Street, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις δικαιώνοντας όσους είχαν προβλέψει τη διόρθωση της αγοράς αυτή την εβδομάδα. «Ολοι προσπαθούν να χωνέψουν τα κέρδη. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας διόρθωσης. Πιστεύω πως οι τιμές ξεπέρασαν κάπως τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Μπιλ Πουνκ, της Punk Ziegel & Co. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: General Electric, Home Depot, Boeign Co, Jo-Ann Stores Inc, Agilent Technologies.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 86,67 μονάδες, ποσοστό 0,89%, φθάνοντας στις 9.624,16 μονάδες. Με απώλειες 27,86 μονάδων, ποσοστό 1,46%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.881,75 μονάδες.

Οι φόβοι για τον αντίκτυπο που θα έχει το ισχυρό ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στην οικονομία της Ευρωζώνης είχαν ξεχασθεί κάπως το τελευταίο διάστημα καθώς το ευρώ έδειχνε να σταθεροποιείται έναντι του δολαρίου και του γιεν, ενώ την ίδια ώρα οι οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανακοίνωναν θετικά οικονομικά στοιχεία και τα επιχειρηματικά κέρδη παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση. Το ευρώ ενισχύεται κατά 10-15% μέχρι στιγμής φέτος και η εξέλιξη αυτή θα έχει κόστος στις βιομηχανίες που συναλλάσσονται σε δολάρια, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι γεωπολιτικοί φόβοι που κλόνισαν τις αγορές την Δευτέρα υποχώρησαν κάπως και αυτό επειδή αναλυτές έσπευσαν να δηλώσουν πλήρη εμπιστοσύνη προς τις προοπτικές των μετοχικών τιμών, ειδικά για το 2004.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Vodafone (+6,4%), Ahold (+3,2%), E.ON (+1,5%), Allianz (-1,4%), Corus (-3,9%), British Airways (-4,4%), easyJet (-2,1%), Finnair (+5,1%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα