Thai Airways : Προς πώληση μετοχών αξίας 482 εκατ. δολαρίων

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003 08:14

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ 19,25 δισ. μπαχτ (482 εκατ. δολ.), σε μετοχές, οδεύει η Thai Airways International Plc, προκειμένου να αξιοποιήσει το ράλι ανόδου του 86% των μετοχών της και να ολοκληρώσει την πώληση, η οποία έχει καθυστερήσει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Μπανγκόκ, θα πουλήσει 285 εκατ. νέες μετοχές και η κυβέρνηση θα προσφέρει 100 εκατ. μετοχές επιπλέον, αντί 50 μπαχτ η μία, 5,7% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει τουλάχιστον 60 δισ. μπαχτ σε μετοχές της Electricity Generating Authority, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Ταϊλάνδης το επόμενο έτος. Επίσης, σχεδιάζει να πουλήσει και μετοχές στην Airports of Thailand Pcl και στην TOT Corp.

Τα έσοδα από την πώληση των μετοχών της Thai Airways θα επενδυθούν στις υπηρεσίες αεροδρομίων και αεροσκαφών. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά πακέτου μετοχών στην οποία προχωρά η κυβέρνηση φέτος, μετά την πώληση μετοχών αξίας 29,3 δισ. μπαχτ της Krung Thai Bank Pcl, έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Το μερίδιο του κράτους θα μειωθεί στο 71% από 93% που είναι σήμερα, μετά την πώληση, σύμβουλοι της οποίας για το εξωτερικό, είναι η Merrill Lynch & Co. και η J.P. Morgan Chase & Co.

Η μετοχή της Thai Airways είχε τις καλύτερες επιδόσεις από τις ασιατικές μετοχές αεροπορικών εταιρειών φέτος, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 86% το τελευταίο εξάμηνο. Η Thai, η οποία διαθέτει 83 αεροσκάφη και πραγματοποιεί πτήσεις σε 72 πόλεις, εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει τη φετινή οικονομική χρήση, τουλάχιστον 800 εκατ. μπαχτ από το κόστος ασφάλισης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα